Чувари нашег здравља
ИСХРАНОМ ПРОТИВ УПАЛА

Човек се мора прилагодити природи, узети од ње најбоље а и своју исхрану  ускладити и обогатити намирницама које успевају и нуде нам се у овом периоду године. Пролеће је управо годишње доба за велике одлуке и прелазак на здраву исхрану. Наш организам ће нам бити захвалан уколико стратешки кренемо са антиинфламаторним јеловником.

Већина свежих, пролећних намирница има антиупална својства што значи да на најбољи и најприроднији начин стимулишу имуни систем, умањују ризик од обољевања од разних болести које настају због оштећења здравих ћелија у организму. Сезонско воће, поврће, свежи зачини, житарице… препородиће вас и помоћи да будете здравији.

Познато је да индустријски прерађене намирнице подстичу упале у телу.  Оне садрже трансмасти, вештачке додатке, конзервансе, шећер… повећавају директно нивое инфламаторних маркера у телу и њих треба избегавати. Симптоми запаљења у организму су болови, црвенило, оток… Симптоми упале нам говоре да се тело бори против инфекције а хроничне упале могу да доведу до других болести и последица по здравље.

Зато је неопходно направити листу оних намирница које могу да спрече упале у организму и подигну имуни систем. Ево те листе.

          Масна риба – Риба се сврстава међу нутритивно највреднију храну. Лосос је је један од најбољих извора омега 3 масних киселина које помажу у борби са упалама у организму. Масна риба попут лососа и харинге садржи највише витамина Д. На трпези треба да се нађу и скуша, бакалар, туњевина, сардина, које су такође богате овим масним киселинама те тако могу да смање производњу молекула и супстанци које провоцирају упале као што су инфламаторни цитокини и еикозаноиди. Студије су показале да људи који редовно конзумирају рибу имају мањи ризик од срчаног и можданог удара.

          Шпаргла – Можда нисмо толико навикли на ово поврће и ређе се налази на нашем јеловнику, али би свакако требало да  једемо шпарглу које има пуно на нашим пијацама. Она је богата витаминима Ц и Е али садржи и биљна једињења, полифеноле који поседују антиупална својства. Управо захваљујући њима јела са шпарглом штите наше ћелије од оксидативног стреса и упала.

          Целер – изузетно је богат влакнима и препоручује се да се у јутарњим сатима, на празан стомак, попије по 500 мл свеже цеђеног сока од целера јер он делује антиупално, алкализује организам и хидрира јетру чиме се поспешује избацивање токсина из организма. Одличан је „подизач“ имуног система јер је богат Ц витамином. Веома је ефикасан у уништавању ћелија рака јајника, панкреаса, простате, плућа, дојке, јетре. Истраживачи из Кине су открили да грицкање само две стабљике целера два-три пута недељно може да смањи ризик од рака плућа за невероватних 60 одсто. Целер садржи једињење апигенин које делује антиканцерогено, активира апаптозе (самоубиство ћелија) код бројних врста ћелија рака.

 

Припремила: Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању