KAKO NASTAJU POZORIŠNI KOSTIMI:
ESTETIKA ČAROLIJE I AVANTURE

Nedavno je u Narodnom pozorištu održana premijera predstave „Orlando“,po romanu Virdžinije Vulf, u dramatizaciji Tanje Šljivar. Ovo je jedan od najinteresantnijih romana Virdžinije Vulf o društvu, identitetu i sazrevanju glavnog lika, koji živi čak četiri veka u telu muškarca, a potom i u telu žene. Inspiraciju za lik Orlanda, Virdžinija Vulf je našla u svojoj ljubavnici i prijateljici Viti, čiji je sin zapisao: „Sav uticaj koji je Vita imala na Virdžiniju nalazi se u „Orlandu“, najdužem i najšarmantijem ljubavnom pismu u književnosti, u kome ona istražuje Vitu, provlači je kroz vekove, bacaka je iz jednog pola u drugi, igra se njome, oblači je u krzna, čipku i smaragde, zadirkuje je, flertuje sa njom, spušta magleni veo na nju.“

U potrazi za „Orlandom“ ulazimo u Narodno pozorište, tačnije u krojačku radionicu ovog teatra. U tom omanjem prostoru, u kojem caruje kreativni nered, tada kada smo ih posetili, užurbano su se privodile kraju poslednje pripreme.

Imali smo utisak kao da smo zagazili u vremeplov. Pažnju nam je privukao srednjovekovni muški komplet smaragdno zelene boje, čiji gornji deo kada se raširi otkriva falte kao lepezu. Kicoški i zavodljivo. Tipično za Orlanda, pomislimo.

To je Orlando nosio u 16. veku“, reče kratko krojačica koja nije skrivala beskrajno uživanje dok su materijali duginih boja klizili kroz njene prste. U tom trenutku unose nestrpljivo očekivanu balu tekstila, pred čijim smo spektrom kolorita svi zanemeli.

Kao muškarac Orlando je kroz vekove plemić zaljubljen u prirodu, miljenik visokog društva, avanturista, nehotični zavodnik i pisac u pokušaju.

Slučajem postavši žena, lišen je plemićkih privilegija, postajući konačno slobodna i i sposobna da iznađe sopstveni izraz i počne da stvara umetnost za kojom toliko čezne – kaže za naš magazin kostimograf Maja Mirković, angažovana na projektu „Orlando“.

Na pitanje kako nastaju pozorišni kostimi i gde traži inspiraciju, Mirkovićeva veli da to zavisi od svake pojedinačne predstave.

Piše Jasmina Vujadinović Cvjetković

Fotografije Željko Jovanović

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju