Нећемо у Београд на води
ГЛУМЦИ ПОЗОРИШТА „БОШКО БУХА“

Готово десет година запослени у позоришту „Бошко Буха“ своје представе играју на другом крају Београда,  јер – своју кућу немају. Реконструкција која је тада започета никада није завршена. Рад је стигао до рупе – велике, црне, влажне. Буквално. Таква зврји у самом центру града, на Тргу републике, тик до Народног музеја, преко пута Народног позоришта. Обе ове установе су, узгред речено, реновиране, са мање или више мука, али данас раде и гледају у будућност.

Исто је било и са већином осталих престоничких позоришта. Једино је „Бошко Буха“ од града (као оснивача) уместо црвене врпце и свечаног отварања добио – црну рупу. Нова власт у главном граду била је убеђена да је дошла до генијалног решења да се позориште исели у зграду некадашње Поште на Савском тргу, ободу елитног Београда на Води.

Међутим…

Део глумачког ансамбла позвао је медије 20. марта на место злочина, симболично на Светски дан позоришта за децу и младе, где је у име свих глумица Боба Латиновић прочитала проглас којим се тражи од градских власти хитно решење имовинско-правне ситуације простора на Тргу републике, у којем се театар налази од оснивања 1950. године, како би коначно почела његова годинама најављива нареконструкција. Колектив позоришта “Бошко Буха” одбацио је као неприхватљив предлог градоначелника Александра Шапића и градског Секретеријата за културу о пресељењу у зграду Поште на Савском тргу коју би реновирала компанија “Београд на води”.

“У колико се то не догоди бићемо принуђени да предузмемо даље кораке”, поручи ли су запослени позоришта које су основали Бранислав Нушић и његова ћерка Гита Предић Нушић, а свој печат у њему као аутори и управници оставили људи попут Љубивоја Ршумовића, Донке Шпичек, Милорада Мандића…

У “Бухи” су претходну понуду да простор у згради Поште  користи као додатну сцену првобитно прихватили, будући да би то олакшало пословање, с обзиром на то  да има и Сцену за децу и Вечерњу сцену. У “Бухи” наглашавају да нису у могућности да прихвате понуду за комплетно пресељење у зграду на Савском тргу, с обзиром на то да тај простор не задовољава потребе за функционисање тог позоришта као целине. Састанак тим поводом представника „Бухе“ и „Београда на води“ протекао је у непријатној атмосфери и без резултата.

 

Текст и фотографије Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању