Коктел насиља је спреман
СЛОВАЧКИ ПИСАЦ АРПАД ШОЛТЕС

Уколико се читалац препозна у овом тексту или помисли да гост Србије и наш саговорник говори оштро о својим домаћинима – греше! Све што Арпад Шолтес  прича и пише односи се на његову домовину Словачку у којој је рођен 1969. године. Мада…

Дошао нам је да би представио свој прошли роман „Свиња“, објављен пре четири године у Словачкој. Нешто касније књига се појавила  пред француским читаоцима, а сада га је на српски превела Зденка Валент Белић и објавила издавачка кућа „Клио“. Арпада смо дочекали  као бившег истраживачког новинара, а сада писца фиктивних прича попут „Меса“, „Свиње“ или „Беса“.

Шолтес је говорио најпре пред новинарима, потом је разговарао са публиком у Београду и Новом Саду и у сусретима са њим видело се велико искуство растерећеног човека коме је одавно „све постало јасно“. Против нејасноћа живота некада се борио чињеницама, а сада причама у чијим основама је истина, дотерана емоцијама.

-Навикао сам да новинар не треба да буде у праву, већ да барата чињеницама. Ако наиђете на неког новинара који тврди да је у праву, без доказа и чињеница на увид, знајте да се ради о дилетанту, можда и о манипулатору – говорио је током боравка у Београду словачки књижевник.- Сада, као писац романа, опет се бавим истинитом сликом стварности, али не морам да имам чињенице. Плаћен сам да измишљам.

Роман „Свиња“ је у Словачкој продат у тридесет хиљада примерака. По њему је снимљен истоимени филм који је видело десет пута више људи, а а писац сматра да би то био и најгледанији филм у историји Словачке само да због пандемије нису затворени биоскопи баш када је приказивање „Свиње“ почело.  Прича романа, па и филма, јесте врста узбудљивог трилера који делује као савремени источноевропски вестерн. У њему је све помешано тако да се читалац пита није ли ова застрашујућа фикција заправо истинита неиспричана прича о становницима „живописне државице подно сићушних планина“ у којој „зло једе земљу отворено“, где не постоје границе између политике и мафије, злочина и закона, „где је живот безвредан, а смрт роба“. Земља је у чељустима „високо рангираних криминалаца са анималним нагонима“.

Почетна инспирација  Арпаду Шолтесу за писање „Свиње“ било је убиство словачких новинара Јана Куцијака и Мартине Кушнирове 2018. године. Био је уверен да овај случај, као и сви претходни, неће бити расветљен до краја. Међутим, догађаји су претицали Арпада и он је свој роман градио као причу о друштву у коме је све ишло ка трагедији, како би се боље разумело како је до ње дошло.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању