Златна сигурност
ИСПЛАТИВА ИНВЕСТИЦИЈА

Последњих неколико година Народна банка Србије (НБС) убрзано је вратила све злато чувано у иностранству и куповином на домаћем и страном тржишту знатно увећала златне фондове. Са вредношћу од око 2,3 милијарде евра, наше златне резерве су порасле два и по пута у односу на 2012. Слични трендови су и у Холандији, Аустрији, Пољској, Мађарској, Румунији, а изузетна тражња за овим племенитим металом влада у Немачкој, Кини, Америци где се злато сматра једним од најсигурнијих чувара вредности међу свим категоријама инвестиција.

Економски аналитичари кажу да то и не треба да чуди, јер је управо злато кључни елемент у јачању економске стабилности земље, али и поручују да је време да и наши грађани размисле о чувању и инвестирању у племените метале.

Бруто девизне резерве Народне банке Србије премашиле су рекордних 22,5 милијарди евра. Злато, као део структуре ових резерви, у време глобалних криза, нестабилности, инфлације, има посебан значај. Процес враћања злата у земљу завршен је средином 2021. у јеку пандемије корона вируса.

У НБС кажу да је разлог томе пре свега повећање сигурности и расположивости златних резерви у периодима глобалне неизвесности. Ова иницијатива следи пример других централних банака које су такође вратиле своје златне залихе ради оснаживања домаћих економија, попут немачке, холандске, аустријске, пољске, мађарске и румунске централне банке.

– Повећањем девизних резерви на рекордне нивое, појачава се отпорност домаћег финансијског система на екстерне шокове. Води се рачуна и о правилном распореду и структури девизних резерви. – кажу из Народне Банке Србије. Средином ове године, златне резерве тежиле су 38,5 тона, што је два и по пута више него крајем 2012. године, када је та количина износила 15,3 тоне. Све домаће злато сада се чува у нашим трезорима и таква је ситуација од јула 2021. године, када је унета и последња тона злата која је стајала у иностранству.

Како из Народне банке Србије подвлаче, у амбијенту појачане глобалне неизвесности, враћено је у земљу свих 13 тона злата.

– На овај начин желели смо да додатно повећамо сигурност и доступност свог монетарног злата – кажу у НБС. – Из угла Централне банке, као институционалног инвеститора, злато је и гаранција поверења у НБС.

Стручњаци сугеришу да би сада могло бити време да и грађани размисле о чувању и инвестирању у злато.

– Куповина и враћање злата у своје трезоре глобални је тренд последњих неколико година. Осим што представља сигурну активу у турбулентним временима, служи и као облик заштите од инфлације на дужи рок – каже Драго Матовић из “Tavex zlato & srebro” водеће светске компаније која се бави инвестиционим златом.

– Недавно истраживање Invesco-а показало је да 96 одсто централних банака и суверених фондова сматра злато сигурном инвестицијом.

 

Пише Драгана Пешић Левић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању