Срби, потомци Трибала?
ОТКРИЋЕ КОЈЕ ЈЕ ДУГО СКРИВАНО

Трибали су најстарији историјски познати становници централног Балкана, насељавали су Трибалску равницу и били господари најважнијих европских раскрсница. Та Трибалска равница је заправо Великоморавска котлина, а назив су јој дали Хелени који су и описали моћне Трибале. Овај народ је од 13. до 4. века пре Христа насељавао готово целу територију данашње Србије и дуго су били непознаница и енигма за истраживаче. Византинци су их називали Србима и били су толико моћни да је Филип Македонски морао да им плаћа данак, а син Александар да поведе рат против њих.

Археолог Милорад Стојић деценије је провео истражујући овај народ. Нису то били његови закључци, али је веза Срба и Трибала непрекидно била под лупом науке. А да је за то имало оправдања говори и податак да је та могућа веза, бар у предању, била толико јака да се 1804. године дивљи вепар, тотемска животиња Трибала, нашла на барјаку устаника Првог српског устанка. Уосталом, древне географије бележе овај простор, односно део Србије, називом Трибалија.

Када су 2017. године објављена истраживања др Стојића у виду изузетне књиге „Трибали у археологији и историјским изворима” о томе зашто је требало толико времена да његово истраживање угледа светлост дана, кратко је рекао: „Стекао сам утисак да је археолошко откривање Трибала, најстаријих и најмоћнијих становника Србије, својеврстан табу, као и археологија самих Срба. То је утолико штетније јер су писани извори исцрпљени и једине нове податке о прошлости даје нам археологија“. А о овом моћном народу каже: „Трибали су били господари путева Великоморавске котлине и области Велике конфлуенце, ушћа великих балканских река у Дунав. Зато је упознавање с њима кључ разумевања прошлости и садашњости Балкана. У њиховој судбини је видљива матрица која се касније понављала код свих народа који су владали моравском равницом“.

Тако је данас. А пре тачно тридесет година први пут су презентовани резултати истраживања трагова најстаријих познатих становника централног Балкана. Додуше, аутор текста их је ексклузивно објавио, јер, као што се види из уводног дела, ни стручњаци ни медији нису били заинтересовани за то. Напротив, као да је постојала доза сумње, па и подсмеха када је реч о ономе што је говорио др Стојић. Опет се све доводило у везу са оном подругљивом „Срби старији од амеба“. Без обзира какав стручњак је у питању, и колики је рад стајао иза тога. А, ево дела онога што је остало забележено пре три деценије и о чему се није говорило ни у стручним круговима, али ни у медијима.

„Трибали, најстарији историјски познати становници територије данашње Србије, према резултатима најновијих археолошких истраживања, вероватно нису нестали са ових простора најездом Скордиска, а потом Римљана, како се то до сада веровало. Они су, према мишљењу стручњака, доласком Римљана романизовани и као такви, после бурног периода Велике сеобе народа, дочекали долазак Словена са којима су ту живели све до укључења ових области у српску средњевековну државу.

 

Пише О. Радуловић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању