Фанатици у исхрани
НУТРИЦИОНИЗАМ

Као што постоје модни, тако постоје и трендови у исхрани а њих често пропагирају славни кувари, глумци, јавне личности, који својим олако стеченим убеђењима и „високом здравственом свешћу“ утичу на људе, а да притом њихове препоруке немају никакво научно утемељење. Са јеловника се уклања сва храна коју они сматрају нездравом, препоручују се дугонедељна гладовања, нове помодне дијете, предлажу се разни детокс чаробни препарати, супернамирнице или се без јасног основа сасвим избацују, на пример, масти, угљени хидрати, поједине намирнице и слично.

Недавно су Дејвид и Викторија Бекам, поводом светске премијере свог документарног филма, били дуже време у жижи јавности нарочито када је њихов приватан живот у питању. Тако је у медије стигла и Дејвидова изјава да његова супруга већ више од две деценије руча један исти ручак – барену рибу и поврће и да захваљујући томе има изванредну линију, да је годинама остала атрактивна, витка, да нема нигде грам „вишка“, али нас занима какав је њен микробиом због ове једноличне исхране и да ли је ово фанатизам у исхрани на делу? О овом феномену смо причали са Аном Липовац, фармацеутом која је завршила и трогодишње постдипломске студије нутриционизма у Аустрији где већ десет година има своју праксу. Њу је пре свега занимало да истражи шта наука каже на многе нове трендове у исхрани.

– Можда је у питању и нека вечита тежња да конкретно ова особа, која очигледно до фанатизма прати свој јеловник, буде идеално здрава и наравно витка. Мислим да је најопасније код тих фанатичних исхрана то што је она јавна личност која своју филозофију исхране шири на велики број својих поклоника, јер тај модел онда користе и младе девојке а то може неретко довести до поремећаја у исхрани. Какав је микробиом особе која је на једноличној исхрани је веома важно питање, небитно да ли је на кето дијети, слабокалоричној дијети или било којој другој. Заједничко је да сви ови људи  имају веома карактеристичне микробиоме и то се може анализом утврдити. А главна карактеристика здравог микробиома јесте да има разноврсне бактеријске врсте што се оваквом исхраном не може постићи. Што је више бактерија у микробиому, он је здравији. Прво правило исхране Немачког друштва за исхрану, а ја сам бечки ђак, мада све ово важи и на нашим просторима, јесте разноврсна исхрана. Свака искључивост је сувишна и она црпи много биолошке енергије, каже Ана Липовац на почетку нашег разговора.

 

Пише Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању