Лудак на челу државе
ИЗБОРИ У АРГЕНТИНИ

Бизарно, реално, неизвесно, поучно.

У те четири речи би могао стати опис оног што се догодило на председничким изборима у Аргентини, на којима је убедљиво победио човек чији је надимак El Loco (Лудак) још од школских дана.

Посматрачи у Аргентини кажу да је Хавијер Милеи (53) имао трауматичну младост. У школи, наводно, с њим нико није хтео да се дружи, а сам тврди да су га родитељи физички и вербално малтретирали, због чега су, како је сам изјавио, они „за њега мртви“. С друге стране, изузетно је близак с млађом сестром Карином, коју сматра најважнијом особом у свом животу и за коју је најављивао у предизборним наступима да ће, ако победи, она постати аргентиска прва дама, с обзиром на то да он није ожењен. Карина, која је пре две године прорицала из тартот-карата и продавала колаче на Инстаграму, успешно је водила братовљеву кампању на друштвеним мрежама.

Економиста по образовању, с краја прошле деценије Милеи је открио да су медији баш оно што му лежи и постао је ТВ лице и радио водитељ. Посао је користио за нападе на политичаре и систем, што је побрало симпатије многих, посебно младих.

Временом Аргентици су сазнали штошта бизарног из приватног живота човека који је себе прокламовао у анархо-капиталисту, а аналитачири га означили као либертаријанца. Сазнали су тако, да је држао обуку из тантричког секса. Да преферира секс у троје, као и да у специјално адаптираној кући живи с четири мастифа, потомцима петог и најомиљенијег који је угинуо, али с којим се, бар такве приче круже, посаветује на спиритуалистичким сеансама.

Има гриву од косе, коју никад не чешља. Приступ косматом делу његове главе има само Карина, која је и потпредседница његове странке Слобода напредује. Она је уз остале дужности задужена је и за његов стајлинг који упоређују с оним који краси стрип и филмског јунака Вулверина. Због чега је стекао и нови надимак –Перика. (По перици коју је у улози Вулверина носио Хју Џекман). Његове присталице кажу да је он фантастична комбинација Елвиса Прислија и Вулверина.

Милеи се политиком бави тек од 2021. године када је постао посланик Доњег дома Конгреса. Ватрени је заговорник анархо-капитализма као најекстремнијег облика економског либерализма, оног који у држави види врховно зло и који би друштво у потпуности препустило милости тржишне саморегулације.

За њега су климатске промене „социјалистичка лаж“, а држава „криминална организација која приходе остварује изнудом званом порези“.  Аргентицима се препоручио намером да укине Централну банку, за коју верује да је главни узрок инфлације, а националну валуту пезос замени доларом, порезе сведе на минимум, приватизује све велике компаније и привредне систему који су у државном власништву, и тако, у року од годину дана буџетски дефицит сведе на нулу. Да обузда инфлацију, после победе је оценио, можда ће му требати и две године.

 

Пише М. Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању