Чија је маска народа Фанг
МОЗАИК, ФРАНЦУСКА

Господин и госпођа Фурније, 88-годишњи пензионисани службеник и 81-годишња домаћица са југа Француске , позвали су трговца половним ствaрима у септембру 2021. не би ли се отарасли деценијама накупљаних непотребних предмета у њиховој другој кући у граду Гард. Нису ни слутили да ће се убрзо уплести у правну битку с милионима евра у игри.

У гомили старудије била је и Фанг маска, чија естетика је инспирисала сликаре попут Модиљанија и Пикаса, једна од само десетак примерака на целом свету. Фурнијеви то, као и много тога још, о маски нису знали па су је трговцу продали за 150 евра. Веровали су да трговац половним предметима нуди фер цену.

Само шест месеци касније времешни пар из Ер-е-Лоара читајући новине наишао је на чланак са сликом њихове маске у којем пише „да се изузетно ретка маска из 19. века, прерогатив тајног друштва народа Фанг у Габону“ продаје на аукцији у Монпељеу.

У каталогу аукцијске куће у Монпељеу прецизирано је да се маска „око 1917. године, под непознатим околностима, нашла у рукама француског колонијалног гувернера Ренеа-Виктора Едварда Мориса Фурнијеа (1873- 1931), вероватно током турнеје по Габону.“ Маска је продата у марту прошле године за невероватних 4,2 милиона евра, без пореза, што је практично рекорд за предмет ове врсте.

Фурнијеови су решили да пресавију табак и покрену грађански спор против „фер трговца“, али су тај спор изгубили у јесен 2022. уз обавезу да плате судске трошкове. Сада се жале на ту судску одлуку, тврдећи да трговац није испунио „своју обавезу да пружи предуговорне информације“  Њихов адвокат је на суду тврдио да је трговац од Фурнијеових намерно крио информације о пореклу маске и да је планирао да подели новац са њиховим баштованом, који им је дао информације о вези овог брачног пара са бившим гувернером колоније у Габону. Трговац и баштован су наводно заједно посетили аукцијску кућу, представљајући се као сувласници маске. Пар каже да их трговац није обавестио о свом односу са баштованом, нити да има намеру да прода њихову маску на аукцији. Када су открили да је маска продата на аукцији  контактирали су трговца који им је понудио 300.000 евра надокнаде. Деца Фурнијеових су саветовала родитеље да одбију понуду и поднесу тужбу. Сада траже да се првобитна продаја поништи и да им се додели приход од аукције.

Одбрана трговца, према судским списима, тврди да он није био свестан вредности маске када ју је купио од Фурнијеових и да је за њену изузетност тек када је отишао у акцијску кућу да је процени. Његови адвокати тврде да „продавци немају основа за тврдњу о грешци. Они су лично понудили маску за 150 евра. Направили су нетачну економску процену вредности маске.“  Суд је блокирао трговчев рачун на којем је новац од продате маске.

 

Припрема Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању