МАНАСТИР КУВЕЖДИН
Једини посвећен Светом Сави

На југозападном делу Фрушке горе, у близини места Дивош, налази се мушки манастир Кувеждин који је посвећен Светом Сави и његовом оцу Стефану Немањи. Ова свeтињa је једини манастир у Србији посвећен Светом Сави! Смештен је у узаној долини и окружен са три брдашца обрасла ретком шумом, у отвореном делу према селу на коме се налазе манастирско имање и башта.

Према записима, фрушкогорски манастир Кувеждин подигао је последњи српски деспот Стефан Штиљановић 1520. године, а први пут се спомиње у турским документима 1566, као Манастир Свети Сава. Историјски трагови говоре да је у овом манастиру настала светосавска химна, коју је написао непознати кувеждински калуђер.

Комплекс манастира чине велика црква посвећена Светом Сави, гробљанска капела посвећена Вазнесењу Господњем и мала капела посвећена Јовану Златоустом. Током Другог светског рата ове манастирске зграде су тешко оштећене, а након рата, као и већина других манастирских здања, дуго су остале пусте, да би 1990. биле стављене под заштиту Завода за заштиту споменика културе. Манастир је у процесу обнове.

Манастир чува чудотворну икону Пресвете Богородице која је 2009. године крвоточила, кад је отац Варнава током причешћа на икони Мајке Божје испод њеног десног ока угледао кап крви. Иако многи нису веровали да је Богородица крвоточила, да би доказао ово духовно чудо, игуман је окренуо икону и суза се вратила у око. А није она једина. Много икона у манастиру је мироточило, па је и то један од разлога што овде у свако доба дана може да се сретне неко од верника.

 

Текст и фотографије Тамара Иваниш

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању