Награде за 75. рођендан
ЈУБИЛЕЈ ЈДП-а

У свечаном предворју Југословенског драмског позоришта 3. априла окупило се много садашњих, прошлих па и будућих радника овог театра како би заједно прославили још један рођендан и поздравили колеге којима су припале традиционалне годишње награде.Том приликом представљена је и монографија Александра Милосављевића и најављен први број електронског месечног часописа посвећеног овом позоришту, а који ће моћи да се листа и на сајту самог ЈДП-a, као и на друштвеним мрежама. Управница Тамара Вучковић је сваком лауреату лично честитала и уручила награду.

Годишња признања за режију добили су: Јагош Марковић за „Чудо у Шаргану“, Вито Тауфер за „Едипа“ и Егон Савин за „Развојни пут Боре Шнајдера“.

Међу глумцима награђени су Анита Маничић за улогу Иконије у представи „Чудо у Шаргану“, Сања Марковић за лик Цмиље у истом комаду, Ненад Јездић за две улоге – насловну ролу у представи „Развојни пут Боре Шнајдера“ и за  Просјака у „Чудо у Шаргану“, затим Милан Марић за улогу Едипа у истоименој представи, док је Наташа Нинковић заслужила признање за Јокасту из истог комада. И ту није крај: међу слављеницима су тог дана били и Марко Радојевић (Певач у „Едипу“), Јована Беловић (Лавинија у „Титу Андронику“), а трио дама Слобода Мићаловић, Милена Васић и Наташа Тапушковић за креације које су оствариле у представи „Ватре“.

Годишња колективна Награда за „глумачко заједиштво, узајамност и преданост у размени емоција и енергије“ додељена је ансамблу представе „Развојни пут Боре Шнајдера“: Ненаду Јездићу, Ирфану Менсуру, Браниславу Лечићу, Радовану Вујовићу, Небојши Миловановићу, Огњену Николи Радуловићу, Бранки Шелић, Тамари Драгичевић, Милици Гојковић, Ђорђу Пантовићу и Лазару Ђукићу.

Награда за лепоту говора „Др Бранивој Ђорђевић“ припала је Милану Марићу за улогу у представи „Едип“.

И они које публика не види заслужни су за успех куће  у којој се представе изводе, па нису ни они заборављени: Лана Цвијановић је лауреаткиња за костимографију и посебан уметнички допринос у „Развојном путу Боре Шнајдера“, а Ирени Поповић припала је награда за музику у представи „Тит Андроник“. Ту су још и Јован Станкић и Синиша Чупић (дизајнери светла), Љиљана Недељковић (гардероберка), Гордана Јаџић (маска) и Адам Ракичевић (графички дизајнер).

 

Пише С. Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању