Душици Спасић у част
НАЈБОЉЕ МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ

У амфитеатру Ургентног центра Универзитетског клиничког центра Србије, осамнаести пут за редом приређена је пригодна свечаност поводом годишњице смрти медицинске сестре Душице Спасић, прве жртве епидемије вариоле вере  из редова  здравствених радника. Свечани скуп, који је организовало Удружење медицинских сестара/техничара Универзитетског клиничког центра Србије “Сестринство“ отворила је Мира Томић, уз сестринску химну – песму „Сестра“  и пригодну беседу о младој храброј сестри која је дала свој живот негујући пацијента оболелог од опаке болести и закорачила у незаборав. Професији на част.

Учеснике прославе и госте, у име домаћина срдачно су  поздравиле Марија Галић, председница УМСТ УКЦС „Сестринство“ и Мирослава Милошевић, главна сестра Универзитетског клиничког центра Србије, истичући величину дела Душице Спасић, значај сестринске професије као окоснице здравственог система, и залагање за статус који ова професија заслужује.

Удружење „Сестринство“ и часопис „Вива“ традиционално додељују статуе Душице Спасић – донацију ливнице Браће Јеремић, двема сестрама (на нивоу целе Србије и на нивоу УКСЦ) које су највећи део радног века провеле негујући  најтеже пацијенте. Овогодишње добитнице су: Светлана  Крстић, први лауреат, која се доказала  у јединицама интензивне неге хирургије и у коронарној јединици кардиологије  у Лозници, и Сунчица Шикота, други лауреат, достојан представник свих сестара које раде на Клиници за ургентну медицину.

Додељено је и осам захвалница Удружења истакнутим сестрама које су по оцени жирија  ушле у ужи избор за доделу награде „Душице Спасић“ (припао им је и плаћени одлазак не неки конгрес или симпозијум у земљи).

Захвалнице су додељене и истакнутим сестрама клиника и института са 30 година сестринског стажа.  У име  награђених захвалила се Светлана Крстић.

У забавном делу програма ујчествовао је млади талентовани соло певач Петар Аничић.

У току преподнева, група сестара на челу са Маријом Галић, положила је цвеће крај бисте Душице Спасић, у холу Прве хируршке клинике.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању