Реплика посуде старе 5,5 миленијума стигла у Београд
КАКАО ПОТИЧЕ ИЗ ЕКВАДОРА

Посетиоци Музеја чоколаде у Београду имаће јединствену прилику да се упознају са најранијим фазама историје чоколаде и њеним културним коренима у оквиру изложбе „Еквадор, порекло какаоа“. Централно место изложбе намењено је глиненој посуди (у питању је реплика, наравно) старој између 5.300 и 5.500 хиљада година, која припада култури Мајо-Чинчипе из Еквадора и претходи свим другим познатим открићима какаоа за око 2.000 година. Изложбу организују Амбасада Републике Еквадор у Мађарској са акредитацијом за Србију и Почасни конзулат Републике Еквадор у Србији.

Глинена посуда са две дршке и шкољком Спондyлус, са двостраном фигуром човека откривена је на археолошком налазишту Санта Ана Ла Флорида у Паланди, јужном делу Еквадора, на надморској висини од 1.040 метара. Овај налаз је привукао пажњу еквадорских, канадских и француских истраживача са Универзитета у Калгарију, Канада, када су у посуди откривена зрна какао скроба. Тестирањем пронађених изотопа угљеника утврђено је да се ради о артефакту који датира између 3500. и 3300. године п.н.е, што је потврдило да је у култури Мајо-Чинчипе какао прерађиван чак миленијума раније него у другим познатим културама.

„Еквадор је био главна база за производњу чоколада, пралина са аромама и незамисливим комбинацијама укуса, а чињеница да какаоа потиче из земље која се налази у самом центру континента, омогућила је дистрибуцију овог производа до јужних земаља као што су Перу, Централна Америка и Мексико. Какао има научни назив на латинском „ Theobroma cacao “ што значи „храна богова“, па ја свима препоручујем да пробају еквадорски какао у чоколади када год су у прилици јер је то једно јединствено искуство за ваша чула“, изјавила је Кристина Инес Спалајковић Вегас, почасна конзулка Републике Еквадор у Србији.

Прерађени какао имао је значајну друштвену и симболичку компонентну у свакодневном животу културе Мајо-Чинчипе. Њихова посвећеност узгоју и дистрибуцији ове биљке довела је до његове широке потрошње широм света и омогућила нам да се препустимо уживању у дивном укусу чоколаде. Доступни докази сугеришу да су Маје и Астеци у Мексику користили какао из Еквадора да направе напитак познатији као „ kocolatl “, на језику Нахуатл, што је означило почетак историје чоколаде.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању