ANDREJ BJELIĆ U GALERIJI MONOLOG
„LAVOVI NA ŽICAMA“

 

Mladi beogradski umetnik Andrej Bjelić predstaviće izložbu „Lavovi na žicama“ koja će biti otvorena 18. marta u galeriji Monolog u Cetinjskoj 15.

Ljubav Andreja Bjelića prema životinjama svih vrsta – od „domaćih“, preko zveri, pa do onih mitskih – glavni je pokretač njegovog stvaralačkog opusa. Bjelić akumulira spoljne nadražaje, a potom reaguje poput vešte mačke koje se tako često nalaze na njegovim delima u prepoznatljivo snažnim sugestivnim potezima. One su neumoljivo ekspresivne do brutalnosti, infantilno oblikovane sa snažnom vizuelnom formom koja pulsira, a opet, njegova dela ne odbijaju već zrače emocijom očišćenom od suvišnog. Taj vizuelni kontrast je bio i ostao prepoznatljiva Bjelićeva crta u radovima.

Nova serija nam donosi drugačiji pristup; dosta ublaženi kolorit belih lavova oplemenjenih pastelnim tonovima i plavom bojom grive koji se u razigranim pozama snalaze u nestabilnom hodu po žici. Novina koju Andrej primenjuje jeste uvođenje prostora blagim naglašavanjem senke žice, a iluzija prostornih planova je ostvarena uprkos stešnjenosti figure unutar slikarskog polja. Malformacije tela i pokreta nastaju u prilagođavanju površini platna i u gotovo dečijem tumačenju anatomije životinja. Ali, sve to ukupno, nasuprot sredstvima koje Andrej koristi i u njegovoj doslednosti prema stvaralaštvu, formira se krajnji utisak neposrednosti, poziva na igru u kojoj su prisutne simpatične nespretnosti i nesnalažljivosti.

U Bjelićevim radovima vidimo duboko utemeljene obrasce moderne umetnosti koja se početkom prošlog veka artikulisala u slikarstvu Fovista (les Fauves – fr. divlje zveri) i manifestovala kroz prenaglašavanje slikarskih kvaliteta, pojednostavljivanja pojmova, primenu apstrakcije i subjektivnog doživljaja prirode. Umetnost iz koje boja dobija likovnu autonomiju i oslobađa snažan impuls, koji Matis, jedan od rodonačelnika ovog pravca, tumači kao hrabost povratka izvornim sredstvima.

Upravo u sentimenalnoj razmeni i razumevanju vizuelnog diskursa koji nudi neposrednost Bjelićeve dualne prirode – snaga i igra, dominacija i radost, rogobatnost i blagost – ostaju pomešani utisci i sugestija bliskosti koju intuitivno razvijamo prema ovim platnima.

Zajedno sam Andrejem Bjelićem i kustosima Denisom Leom Hegićem i Ksenijom Samardžijom, galerija Monolog istražuje da li lavovi zaista mogu da balansiraju i na koje načine pokušavaju da se kreću na žicama u Cetinjskoj 15, 18. marta u 19 časova. Galerija Monolog je otvorena svakog radnog dana od 14 do 18 časova, dok će postavka Andreja Bjelića biti dostupna posetiocima do 23. aprila.

Galerija Monolog osnovana je u maju 2022. godine kao sredstvo povezivanja umetnika iz Beograda, Beča i Berlina sa Museum of Now (MON). Galerija je posvećena otkrivanju i aktivnoj promociji novonastale scene savremene umetnosti u Srbiji, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj sceni. Strateška lokacija u Cetinjskoj 15, u srcu noćnog života Beograda, omogućava joj da bude u toku sa najnovijim trendovima i aktuelnostima, a prepoznatljiva je i po tome što se za svaku novu izložbu prostor galerije u potpunosti menja i transformiše.