Трећина психолошки угрожена
МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ НАЦИЈЕ

Поводом Светског дана здравља, 10. октобра, тема Светске здравствене организације и Министарства здравља Републике Србије је ментално зравље као глобални проблем. Процењује се да је пре ковида 19 једна од осам особа у свету живела са менталним поремећајем, а сматра се (јер још увек нема тачних података) да је након пандемије стање знатно лошије како међу одраслима, тако и међу адолесцентима и децом.

О потреби да се укаже на менталне проблеме говоре и резултати истраживања Мреже психосоцијалних иновација – ПИН – која су спроведена током 2021. и која су показали да се око трећине становништва у Србији може сматрати психолошки угроженим, а да су код сваког шестог становника присутне сметње које заслужују пажњу клиничара у том тренутку. Посебно забрињава податак да се само трећина особа са овим тешкоћама обраћа за помоћ стручним службама.

На Дана менталног здравља у фокусу су били многи његови аспекти па је и обележавање организовано на више локација. Удружење Простор, Caritas Србије и мрежа Наум организовали су други Фестивал менталног здравља у Етографском музеју, трибину  „На кафи са психологом“ организовала је „Хемофарм“ фодндација, а обележавању се прикључио и Институт за спорт разговорима на тему депресивности код деце.

 

Смањити стигму

У оквиру другог Фестивала отворена је изложба недеље уметности и менталног здравља на којој су представљени радови корисника психијатријских услуга, а након отварња изложбе организована је антистерес радионица удружења „Херц“ са практичним техникама и вежбама за превазилажење стресних ситуација коју је водила прсихотерапеуткиња Ивана Луковњак. Затим су заинтересовани могли да погледају интерактивну позоришну представу коју је водила психолог и уметница Вера Ерац, која је настала на основу искуства корисника психијатријских услуга. Касније су на трибини под називом „Ментално здравље за све“ о тој теми говорили доц. др Милутин Костић, из Института за ментално здравље, Ирена Стојадиновић (ПИН), Драгослава Базут из Грађанске иницијативе, Ан Мари Алвес Ћурчић, проф др Александра Милићевић Калашић и Станислав Вучковић руководилац програма за адолесценте и младе Уницефове канцеларије у Србији.

Трибина је оганизована са идејом да се афирмишу и укључе најугроженије групе, како би се унапредила брига о менталном здрављу и истакао значај превенције и услуга у заједници.

Обезбеђивање бесплатних услуга усмерених на ментално здравље широм Србије и спровођење програма који би смањили стигму везану за психичке тегобе и проблеме значајно би допринело да се ментално здравље одреди као приоритет и да се предузму даљи кораци који би довели до унапређења заштите грађана у овој области.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању