Донаторско вече за слепу и слабовиду децу
МИРИС БОЈА

Мирослав Радаковић, аутор књиге “Мирис боја” један је и од организатора донаторске вечери на којој ће бити представљена ликовна дела деце из школе „Вељко Рамадановић“ из Земуна са радионице уметника Сухеила Бакаина из Јордана, који је на прошлогодишњој АСТЕК конференцији представио мирисне боје којима могу да сликају слепи и слабовиди. Са Радаковићем разговарамо о предстојећој вечери, о његовој књизи, о уметнику из Јордана

 

– Догађај ће бити 27. октобра за Свету Петку. Многи слепи су прогледали уз помоћ те велике светице. По предању она је провела 40 година у јорданској пустињи. Наш сликар долази из Јордана. Пуно је симболике у том датуму и догађају. Да бисте видели илустрацију треба да имате очуван вид, а наши мали анђели ће нам показати да могу да илуструју и без вида, довољни су им мириси. Мени се чини да ми који имамо чуло вида и мириса често не видимо многе илустрације које су пред нама. О томе говори и књига “Мирис боја“, а одговор нам даје управо последња прича која говори о човеку који несебично поклања своју љубав деци и учи их вештинама за које нису предодређени. Оптимизам који нам је толико потребан!

Тако сте и дошли на идеју за наслов књиге и тему која је била у фокусу конференције која унапређује бригу о деци са сметњама у развоју и особама са инвалидитетом. А како сте дошли до уметника који је изумео мирисне боје?

 

– Књига „Мирис боја“ је збирка сатиричних и носталгичних прича која говоре о нашој суровој стварности. Неке приче су горко духовите, а неке отворено говоре о нашим слабостима, да барем покушамо да променимо мрачно време у коме живимо. Књига прича је била завршена када сам сасвим случајно (ако случајност постоји) сазнао за сликара из Јордана који учи слепу децу да сликају мирисним бојама Исти дан сам га позвао телефоном, чуо о његовом подухвату и написао причу коју сам послао другарици да је постави на социјалне мреже. Позитивних коментара и прегледа приче, то вече је било на хиљаде. Схватио сам да ћу са том причом завршити своју збирку и назвати целу књигу „Мирис боја“. Закључио сам да нам је потребна лепа, хумана и истинита прича која нам враћа наду у бољи живот.

 

Да ли ће донаторској вечери присуствовати и господин Сухеил Бакаин?

– Наравно. Прошле године је господин Сухеил је већ био гост Београда и радио са децом из школе „Вељко Рамадановић“. Деца су одмах прихватила Сухеилов начин рада и веома се радују његовом поновном доласку у Србију. Он доноси “миришљаве звезде” са јорданског неба које заиграју у главама наших малишана и створе машту која слика – на невиђено! Заправо све је пуно светлости! Предлажем да дођете да то осетите и ту јединствену енергију и да се упознате са тим човеком. Знате, човек, је највећа титула коју можете да стекнете у свом животу. Ја мислим да је Сухеил то звање стекао.

Колики је капацитет, односно очекивани број посетилаца и колико ће радова бити представљено? Да ли ће можда бити организована аукција уколико буде више понуђача?

– Ја бих волео да је број неограничен. Радујем се пуној великој сали хотела „Crown Plaza“. Сухеил ће понудити неколико његових радова на аукцији, а сигурно ће бити на десетине дечијих изабраних радова. Те слике које њихови аутори никада неће видети, красиће ваше зидове и ваш поглед. Овом приликом морам да захвалим агенцији “Вивид момент“ и хуманитарној организацији “Мали див“ на помоћи и организацији ове хуманитарне акције. Месец дана пред акцију прикупљено је нешто више од милион динара. Агенција се већ обратила многим компанијама, организацијама и малим привредницима. Почетна цена за дечију слику ће бити 2000 динара. Поиграћемо се и са аукцијом на којој ће бити понуђени најбољи радови, а верујемо да ће понуђачи понудити који динар више. Надам се да ће још нека организација препознати значај ове акције и прикључити се акцији „Мирис боја“.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању