Договор кућу гради
МОЗАИК БЕРЛИН НЕМАЧКА

Станоградња у Немачкој је запала у такав ћорсокак да је морала да интервенише Влада и премијер лично. Немачки канцелар Олаф Шолц састао се с представницима грађевинске индустрије, трговцима некретнинама као и стамбеним удружењима и обећао државну помоћ грађевинској бранши до 2027. године од чак 45 милијарди евра.

Станоградња у Немачкој је последњих година замрла због виших камата, поскупљења грађевинског материјала и недостатка радне снаге. Шолц је напоменуо како је то што Европска централна банка подиже камате исправан потез, али да има негативне последице по грађевинску индустрију. Пакет мера савезне Владе предвиђа, између осталог, пореске олакшице за изградњу станова и снижавање стандарда за енергетску одрживост.

– Ми смо већ доношењем закона о енергетској ефикасности новоградње постигли да грејање у грађевинским објектима од 2024. буде повољно што се климе тиче – каже министар економије и енергетике Роберт Хабек из партије Зелени. –Зато је, за сада, непотребно прихватање стандарда ЕН40 који знатно смањује енергетску потрошњу, али градњу чини компликованијом и скупљом.