Место раја и очаја
ПАЛАТА МИРАМАРЕ КРАЈ ТРСТА

Трст, о коме смо писали у једном од прошлих бројева „Илустроване“, има много тога да понуди сваком намернику, а потпуни доживљај о лепоти и стваралачкој маштовитости неимара, који су градили овај град на обали Јадрана, пружају његове простране улице, тргови, Велики канал и посебно – Палата Мирамаре, која је од центра удаљена осам километара.

Пешачимо узаним путем уз морску обалу, кроз алеју вишегодишњих борова и чемпреса, према импозантном здању, палати Мирамаре. Дан је одмакао. Топли сунчани зраци са мора, уз високу влажност ваздуха замарају, тешко се дише, али нас то не спречава да се што више приближимо објекту.

Палату Мирамаре саградио је аустријски надвојвода Максимилијан Први из велике љубави према мору и својој супрузи Шарлоти, принцези од Белгије. Рођен је као Фердинанд Максимилијан Јозеф Карл Лујз Станислав, на двору Шенбрун у Бечу. Други је син надвојводе Франца Карла Аустријског. Његов старији брат надвојвода Франц Јозеф, је касније крунисан за цара Аустрије и краља Угарске. Максимиљан је потомак хабсбуршке династије која је вековима владала аустријским царством.

          Према легенди Максимилијан је у младости био врсни морепловац, заљубљен у море и бродарење по Медитерану. На једној од многобројних пловидби на узбурканом Јадранском мору доживео је бродолом. Игром судбине спасао се у Тршћанском заливу. Опорављајући се од несреће заволео је место повратка у живот, па је одлучио да ту сагради велелепну палату Мирарамаре, по угледу на сличну у Шапанији.

Као врховни командант аустријске царске морнаричке  флоте, Максимилијан је често боравио у Трсту, нарочито 1860. године, током изградње палате, према пројекту архитекте Карла Јункера. Желео је да све буде по његовој замисли, а посебно се старао да окружење око велелепног здања буде такво да одсликава његово аристократско порекло, богатство и моћ царевине, чији је један од преставника био. Палату Мирамаре, у време изградње и касније, посећивале су многе племићке личности а посебно његов старији брат, аустријски цар Франц Јозеф и његова супруга Сиси.

Седимо на складно дизајнираним клупама поред велике фонтане која  снажним млазевима освежава топао ваздух што струји са југа. Испред нас је палата Мирамаре пројектована и саграђена на каменом доку који израста из мора и пружа упечатљиву слику стваралачке вештине градитеља. Са предње стране окружена је цветним алејама, уређеним стазама за шетњу и одмор, ружичњацима, разним лијанама и зеленилом. На другом, вишем нивоу је пространи парк са растињем из свих крајева света. Јединствена ботаничка башта за одмор и разгледање је и природњачки музеј на отвореном, погодан за проучавање вегетације са свих континената, у то време познатих.

 

Текст: Новица Пешић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању