Оставка премијера због литијума
МОЗАИК, ПОРТУГАЛИЈА

Португалијски премијер Антонио Кошта (62) поднео је оставку након што је полиција упала у његову резиденцију са судским налогом за претрес, а у вези са наводном корупцијом у управљању пројектима ископавања литијума и производње водоника. Одлуку је објавио после састанка са председником државе Марселом Ребелом де Созом.

Кошта, лидер социјалиста од 2015. и од исте године португалијски премијер, поднео је оставку само неколико сати пошто је ухапшен шеф његовог кабинета. Тамошњи јавни сервис истиче да је премијер био у „потпуности доступан за сарадњу“ с правосудним системом. Кошта је рекао да му је савест чиста, али да се више неће кандидовати за премијера. Четворогодишњи премијерски мандат би му истекао 2026. године.

– Достојанство које собом носи премијерска дужност није спојиво са било каквом сумњом у његов интегритет, добро понашање, а још мање са сумњом у учествовање у било каквом кривичном делу – рекао је Кошта новинарима.

Активности које истражује истражни судија укључују оптужбе за малверзације, корупцију изабраних званичника и трговину утицајем у вези са концесијама за руднике литијума у близини северне границе Португала са Шпанијом, као и планове за фабрику зеленог водоника и дата-центар  у граду Синес, око 100 километара јужно од Лисабона.

Због сумње за трговину утицајем ухапшен је и градоначелник Синеса, као и два бизнисмена, од којих је један близак Коштин пријатељ. Претресено  је и Министарство животне средине и инфраструктуре, а португалијски медији преносе да ће садашњи и бивши министри ових ресора такође бити оптужени.

Португалија је највећи произвођач литијума у Европи. У јуну 2021. године Влада је, под притиском јавности и еколошких организација и активиста, отказала пројекат рударења литијума у Монталгере региону. У конкуренцији за реализацију тог пројекта били су „Рио Тинто“ и домаћи  „Лузорекурсос“. Међутим, ове године је поругалијска Агенција за заштиту животне средине (АПА) дала зелено светло „Лузорекурсосу“ за почетак радова на руднику литијума у Монталегреу. Радови на овом пројекту би требало да почну 2025, а вађење литијума 2027. године. До почетка рударења „Лузорекурсос“ ће у пројекат уложити 650 милиона долара, а потом ће годишње производити 18.000 тона белог праха литијум хидроксида, док ће приход од продаје износити пола милијарди евра годишње.

Ово су планови, а питање је шта ће сада бити са овим пројектом.

 

Припрема Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању