Негде, иза дуге, величина није битна
НАЈЧУДНИЈЕ КЊИЖАРЕ НА СВЕТУ

Старе и оригиналне књижаре као магнет привлаче љубитеље писане речи. Једне привлачи патина, друге мирис пожутеле хартије, трећи не могу да одоле претурању по полицама и проналажењу старих штампаних текстова украшених записима њихових ранијих власника на маргинама страница. Има и оних који воле да буду у близини омиљених дела и класика. Многа од њих чекају да поново буду откривена, прочитана и вољена.

Јоханесбург, ЈАР

Највећа и најхаотичнија антикварна кањижара на јужној хемисфери  налази се у центру Јоханесбурга, највећег града Јужноафричке Републике. Пет спратова отворених за посетиоце (три су затворена) испуњени су књигама које су покриле и степеништа, све до самог крова. Назив јој је „Колекционарско благо“. Чак и они који не желе ништа да купе, воле да сврате, да виде то чудо и да упознају једног од његових ексцентричних власника који књижару поседују тачно педесет година. То су браћа Џонатан и Џеф Клас који су поносни на збирку од два милиона књига и пола милиона винилних музичких плоча. Има ту и старих мапа, докумената, ретких антиквитета попут ваза и лампи. Књиге стоје чак и у тоалетима. Врата између просторија морају мало да се шутну ногом или погурају раменом ако вам треба више простора за улазак – иза њих су гомиле књига. Новинар Ник Дал је питао Џонатана Класа како успева да нађе оно што тражи, нашта је овај лаконски одговорио: “Тако што прочитам шта пише на корицама књиге!“ Књиге су разврстане по темама (једна цела просторија је, рецимо, посвећена само првим издањима) и поређане по абецеди „осим уколико их нека муштерија не врати на погрешно место“. Цена варира од пет долара до десет хиљада, углавном, али има и скупљих раритета.

У овој згради књижара се налази од 1991. када су услед кризе велики послови отишли на периферију града, док је центар препуштен макроима и трговцима дроге. Цене закупа су пале и браћа Клас су могла да себи нађу идеалан простор. Последњих година сјај се вратио у тај крај и богаташи такође, али они нису муштерије браће Клас. Њихови купци су се одселили на периферију која је сада јефтинији или су зашли у године и отпутовали у Рај. Ипак, браћа кажу да има све више младих посетилаца, а да је пре пет година у Јужној Африци било штампано највише књига у историји те земље. Иако и даље више купују него што продају, финансијски су у плусу. Која су правила њиховог пословања? „Једино правило је да правила нема“, каже Џеф.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању