Златна девојка из Пенсилваније
НЕМА КРАЈА УСПЕСИМА ПЕВАЧИЦЕ ТЕЈЛОР СВИФТ

Кажу да је ово документарни филм на који се чекало годинама. „Тејлор Свифт/Ерас турнеја“ заправо је помешани видео запис са позорнице и иза ње: приказује феномен певачице Тејлор Свифт (33) која се готово једну деценију не скида са врхова музичких листа најпродаванијих и најслушанијих. Филм је снимљен на почетку њене актуелне мегаломанске турнеје по свету, током прва три од шест концерата које је Тејлор одржала током августа у недавно изграђеној спортској арени СоФи у Лос Анђелесу где има места за 75 хиљада гледалаца.

Филм се истог дана 13. октобра приказује у више од сто земаља света, а међу њима је и Србија. Пројекција је заказана за шест увече у београдској МТС дворани. Филм нема титлове, али верујемо да сви „свифти“, како себе називају обожаваоци ове певачице, већ знају енглески језик или су га научили уз њене песме. За оне који не успеју тада да виде филм, предвиђене су и репризе наредна два дана у исто време.

Треба напоменути да на турнеји „Ерас“ Тејлор изводи 44 песме а да филм траје „свега“ 165 минута што значи да публика неће моћи да чује и види баш све нумере које америчка певачица изводи уживо. Ово је, иначе, четврти концертни филм Тејлор Свифт, а режирао га је Сем Вренч који је до сада радио са популарним певачицама Били Ајлиш и Лизо.

Већина обожавалаца Тејлор Свифт су тинејџерке и младе жене њених година које се проналазе у песмама које она и сама пише. Са дванаест година је научила да свира на гитари, са четрнаест да пише песме, а три године касније објавила је и први албум. Почела је са кантри музиком, али је брзо скренула у поп-рок воде у којима је доживела и прву славу. У својој колекција има десет албума који су, заједно са хит-песмама, продати у око двеста милиона примерака. Има небројано награда, вишеструко је оборила неке Гинисове рекорде и може се рећи да у англосаксонским земљама и њиховим „белим“ срединама она нема премца. Девојка из Пенсилваније, која је таленат наследила од баке – оперске певачице, постала је феномен и инспирација.

Почетком године Тејлор и њена „Ерас турнеја“ уздрмаће Аустралију и за ту прилику биће у „земљи кенгура“ приређен и први међународни симпозијум на академском нивоу посвећен овој певачици. Бавиће се утицајем који она има на све области живота, од забаве до економије. Трајаће три дана током фебруара, а организатори са седам тамошњих универзитета планирају да окупе стручњаке на разне теме из читавог региона Далеког истока и Аустралије. „Свифтозијум“ је почетком године почео као шала на Твитеру, али постао је збиља када су Аустралијанци чули да се о феномену Тејлор Свифт држе (додуше само) предавања на тему глобалног невероватног успеха овог плавокосог мецоспорана. Надају се и да би сама певачица лично могла да сврати…

 

Пише С. Јокановић

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању