Јубилеј Драгана Џајића Џаје
НОЋ ВЕЛИКАНА

Ретко када се на степеништу Народног позоришта могао видети тако велики број легенди. Не глумачких, не редитељских, већ из сасвим друге сфере. Фудбалери различитих генерација, од оних који тек освају своје позиције у овом спорту до оних који су га својим умећем обележили, нашли су се на истом месту и истим поводом – да одају признање Драгану Џајићу Џаји. Тог, другог септембра, свечано је обележено шездесет година од када је овај спортски ас први пут заиграо на фудбалском терену. Назив самог догађаја – “Драган Џајић – марка за цео свет” наговестио је, донекле, и концепт обележавања овог изузетног јубилеја. Ево и како.

Уместо говора испуњених фразама – гости су имали прилику да гледају монодраму у извођењу Драгана Вујића Вујкета, испуњену аутентичним аудио и видео записима најзначајнијих и најемотивнијих момената из блиставе Џајине каријере. О Џајићу су говори великани из целог света, од оних са којима је одрастао, до оних са којима се током блиставе каријере сретао, попут Мишела Платнија и Пелеа. Своје импресије о ненадмашном Џаји изразили су и други великани са ових простора – Душан Савић, Здравко Чолић и Новак Ђоковић.

Где год се појављивао, привлачио је Џаја пажњу на себе. Најпре као фудбалер – головима, асистенцијама и дриблинзима, а потом и као функционер који је увек гарантовао успехе. Тако је било и на свечаности у Народном позоришту, којом је његова Звезда желела да му се одужи и да му укаже поштовање за све оно што је урадио за црвено-беле.

Дирљив је био сусрет фудбалских легенди из неколико генерација које су из публике увеличали ово вече и указали поштовање свом саиграчу, идолу или фудбалском противнику, а пријатељу ван терена. Поред спортиста, у публици су били угледне личности из јавног живота, међу којима је својим присуством поштовање према легенди српског фудбала исказао и патријарх Порфирије.

Генерални директор Фудбалског клуба Црвена звезда Звездан Терзић обратио се присутнима речима:

– Припала ми је част и задовољство да вас у име Фудбалског клуба Црвена звезда поздравим и захвалим вам се што сте својим доласком увеличали ову свечану академију организовану у част Драгана Џајића и његових 60 година у Црвеној звезди. Припремајући ово обраћање, размишљао сам шта да кажем о Драгану Џајићу што већ није речено, како и којим речима да му се захвалим, а да буде достојно његове величине… и није било лако. Рећи ћу оно што је чињеница: Драган Џајић је званично проглашен за најбољег фудбалера Србије икад. Драган Џајић је симбол Црвене звезде, симбол Србије, симбол успеха. Једно од највећих имена које је наша држава имала. Џаја је човек који је своје име уткао златним словима у славну историју Црвене звезде. Као играч, као руководилац, као човек. Сама помисао на то да је од 77 година колико живи наш клуб, само првих 17 проживео без Џаје, а 60 година са Џајом, изазива наклон до пода и место међу бесмртнима. Џаја није само историја Црвене звезде. Џаја је и садашњост и будућност. Имам ту привилегију да радим са Џајом и учим од њега. Нико боље од Џаје не познаје Црвену звезду, нико не може да препозна специфичности које она носи и да вам да прави савет.

Добро памтим његове речи: Нити лепшег клуба кад се побеђује, нити тежег кад се губи. Ако ниси спреман да свакодневно живиш са огромним притиском, ниси за Црвену звезду! Џајино искуство и мудрост је данас од непроцењиве вредности за наш клуб. Црвена звезда са Џајићем, и без Џајића, није иста. Поштујући све што је урадио за Црвену звезду размишљали смо како да му се захвалимо. На предлог секције ветерана Црвена звезда и мишљења Одбора за очување и неговање традиције и историје нашег клуба, УО ФК Црвена звезда је у част Драгана Џајића, донео одлуку да се од следеће сезоне из употребе трајно повуче дрес са бројем 11.

Многе фудбалске звезде у Црвеној звезди носиле су дрес са бројем 11, али један је Драган Џајић. Управо због тога након бројева 12 (посвећен навијачима Црвене звезде) и 26 (повучен из употребе након трагичне смрти Горана Гогића), после Османа Букарија нико више неће бити Звездина једанаестица.

У складу са писмима које је добио као знак поштовања и захвалности за 60 година у Црвеној звезди, одлучио је Драган Џајић да се обрати присутнима на исти начин.

– Драга наша Звездо, хвала Ти што си 60 година претворила у ово незаборавно вече. Нема речи које су достојне среће, поноса и части коју сте ми указали у најсвечанијем тренутку у мојој професионалној каријери. Више немам неостварених жеља, све су испуњене под нашом срећном Звездом. Вредело је! – изговорио је у даху Драган Џајић.

 

Пише Милан Николић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању