„Носталгија“ поново вози
ТУРИСТИЧКИ ПОГОДАК ДЕЦЕНИЈЕ

Сели смо у аутомобил у Београду и запутили смо се ка Мокрој Гори која се налази на неких 500 метара надморске висине. Хладнија клима била је добродошла промена у односу на високе београдске температуре.

За све оне који имају проблема са дисајним путевима препоручује се терапија здравим ваздухом, а можда овај детаљ нисте знали да је најздравије доћи на такву терапију на Златибор крајем маја или крајем августа. У том периоду се отварају борове иглице и тада је ваздух најчистији и најкориснији свим плућним болесницима, као и особама које имају проблема са бронхитисом.

Прва етапа била је посета лековитом изворишту Бела Вода. Године 1994. је, после изливања реке Камишине, случајно откривена лековита Бела вода, а зову је и извор Светог Јована Крститеља. Сада се овде налази и прелепа црква боје вишње посвећена овом свецу.

Води на овом извору је утврђена висока алкалност (pH 11,75), ниска минерализација и температура од 18 степени. Редовним умивањем на овом извору кожа лица увек остаје затегнута, жене смањују посете козметичару, а пажњу завређује још корисних својстава.

Ове воде су првенствено намењене за уживање, одмор и рекреацију младих и средовечних људи, као и за превенцију и здравствени туризам оних са реуматским, неуролошким, гинеколошким и кожним обољењима.

Напунили смо наше празне флаше са мало воде из бунара. У близини се налазе дрвене колибе које се могу изнајмити. Свако од нас је размишљао како би било дивно овде провести дуго лето где би потпуно заборавили све појмове о времену и простору.

Мокра Гора је аутентични и традиционални део наше земље са прекрасним видицима.

Из Беле Воде одвезли смо се ка другој етапи наше мокрогорске екскурзије, односно у Дрвенград који се налази недалеко од железничке станице.

Дрвенград представља етно село, које је саградио, наш прослављени филмски режисер, Емир Кустурица. Подигнут је на брду Мећавник, својеврсном планинском острвцету изнад кога се пружа неколико већих брда. Због места на коме је подигнут, неки ово етно село зову и Мећавник. Мећавник је име добио по великим снежним наносима који се овде стварају током зимског периода.

Дрвенград има градску капију, 13 улица, два трга, два сокачета, биоскоп, цркву, пијацу, спортски центар, ресторане, тениске терене. Једном речју, поседује све оно што мора да има један град. Улице и тргови носе називе познатих личности из света књижевности, филма и спорта попут Иве Андрића, Федерика Фелинија, Александра Тарковског, Марадоне, Новака Ђоковића и др.

 

Пише Никола Јокић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању