Обнова у Новом Саду
ВЕСТИ ИЗ КУЛТУРЕ

У Новом Саду је доделом награда завршен трећи филмски фестивал „Обнова“ који се од 1. до 4.септембра одржавао  на четири локације са билансом – више од четири хиљаде посетилаца. Награда „Машна обнове“ припала је остварењу „Гејм“ чији је сценариста и редитељ Ана Лазаревић. У овој топлој и тешкој мигрантској причи одличне улоге остварили су Слобода Мићаловић, Бранислав Трифуновић, Јусеф ал Халид и Мехди Хамудипураби.

Већина аутора и протагониста филмова лично су дошли да се поклоне публици, док је стручни жири, на челу са редитељем Слободаном Иветићем (председник), Миланом Пузићем (сценариста) и Калином Ковачевић (глумица) озбиљно приступили послу пажљиво вреднујући све елементе осам наслова у конкуренцији. Награда за посебан допринос нашој кинематографији уручена је Радивоју Раши Андрићу, аутору незаборавних хитова „Муње“, „Како сам постао кенгур“ или најновијег „Лето када сам научила да летим“. Награда за најбољи студентски филм припала је Тамари Кострешивић за „Лажни аутостоп“.

Десетине волонтера, концепт смотре (сусрет традиције и будућности преко садашњости), бескрајна енергија и полет младих и старих који су фестивал створили и у њему учествовали, дају наду да би „Обнова“ коначно могла да постане једини успешни новосадски филмски фестивал, после низа занемарљивих покушаја протеклих деценија.

Пише С. Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању