Храном против депресије
НУТРИТИВНА ПСИХИЈАТРИЈА

Пролећни замор, нервозу, неретко и честу анксиозност умемо да оправдамо променама које доноси најлепше годишње доба. Време нам је криво за то што смо депресивни, под тензијом…али није баш тако. Потребно је да освестимо чиме се и како хранимо. Јер, исхрана је итекако важна за наше здравље. Уколико је богата прерађеном храном, трансмастима, рафинисаним шећером, то ће веома много утицати на наше ментално здравље. Познато  је да оваква исхрана негативно делује на осцилације шећера у крви, она је крива што нам је имунитет лош и што нас сваки вирус “закачи“, затим изазива упале у организму, доводи до оксидативног стреса и неравнотеже на нивоу трансмитера, што директно повећава ризик за развој анксиозности, падања у депресију, али и многих других менталних проблема.

Једно је сигурно – оно што једемо утиче и на то како се осећамо. Сами смо творци свог менталног здравља и нутритивна психијатрија инсистира на томе јер су управо бројна научна истраживања доказала да здрава и правилна исхрана представља важан део лечења многи менталних стања и озбиљнијих болести.

Пажљиво бирајте намирнице, то ће вас саветовати лекар опште праксе али и психијатар. Типична западњачка исхрана, савремена или исхрана модерног доба, како је све називамо, где захваљујући брзом ритму живота немамо времена да водимо рачуна о томе шта једемо, подразумева много пржене, масне хране, газираних напитака, много слаткиша и прерађеног меса. Све то чешће доводи до обољевања од депресије, па данас у свету, према подацима Светске здравствене организације више од 310 милиона људи болује од ове болести.

Многе научне студије се директно баве тиме како конкретно на примерима правилне исхране можемо смањити ризик од менталних болести. Доказано је да намирнице које су богате омега 3 и мононезасићеним мастима, као што су екстра девичанско маслиново уље, затим авокадо, лосос смањују ризик од депресије. Такође и редован унос воћа и поврћа које је богато антиоксидансима и флавоноидима, као што су малине, купине, јабуке, нар, грејпфрут…такође смањују могућност да оболимо.

Нутритивна психијатрија тврди да и недостатак одређених хранљивих састојака као што су магнезијум, витамин Д, витамин Б12, Б6, фосфор, цинк такође повећавају могућност да се разболимо од депресије.

Зато нам је неопходан избалансиран јеловник да бисмо се добро борили са стресом и различитим менталним болестима савременог доба. Свакако ће оваква дефинисана здрава исхрана допринети и у борби са најчешћим болестима као што су кардиоваскукларне болести, дијабетес, висок крвни притисак, инсомнија….

 

Припремила Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању