Чехиња се крстила у Великим Дечанима
ОДЛУЧИЛА ДА БУДЕ ПРАВОСЛАВКА

Прошлог месеца, 20. априла, Степанка Шулцова из Чешке, запослена у канцеларији градоначалника Прага, крстила се у манастиру Високи Дечани и примила православну веру.

Степанка је велики пријатељ Србије и српског народа, наших манастира, планина, посебно Косова и Метохије. Доказала је то и својим честим посетама, тридесетак пута је до сада била у Србији, на КиМ и у Републици Српској.

Долази Степанка већ десетак година овамо, доносећи помоћ Србима на КиМ у бројим енклавама, обилази манастире, врхове Шар планине и Проклетија, па је сада одлучила и да се крсти у манастиру Високи Дечани.

– Први пут сам стигла на Косово 2016. а од  2014 редовно сам долазила у Србију и  Босну. Свидела ми се природа јер планинарим а Србија и Босна имају много дивних места на планини где човек за цели дан не види живу душу. Свидела ми се другачија култура, срдачни људи. У Босни сам обишла сва места повезана са ратом из деведесетих: Сребреницу, Кравицу, Сарајево… и полако сам сазнавала да све није било тако како се код нас причало и писало и каква је званична политика Чешке била. Онда је било логично да једног дана посетим и Косово, прича Степанка.

А о доласку на Косову и Метохију Степанка каже :

– Колико сам пута била на Косову то стварно не знам, по три до пет пута годишње. Косово сам прошла уздуж и попреко. Од Косовске Митровице на северу, са тврђавом Звечан и манастиром Соколица, преко Самодреже, Грачанице, манастира Драганац, Косово Поље, Урошевац до Призрена и манастира Светих Арханђела. Онда преко Ђаковице у манастир Високи Дечани који је у мени изазвао највеће усхићење.

– Из Дечана сам ишла у Пећку патријаршију и преко Истока у манастир Гориоч, затим у манастир Девич. Једно од најважнијих места за мене, после манастира Високи Дечани, је Ораховац и Велика Хоча. Нисам посећивила само градове и манастире већ и прелепу планину Проклетије и Шар планину. Преко Проклетија путовала сам сама, само са ранцом неколико дана, пешачила сам на највишши врх Србије (Косова) на Ђеравицу где сам поставила српску заставу.

У свим српским срединама на КиМ Степанка је стекла много пријатеља.

– Најчешће посетим пријатеље у Ораховцу и Великој Хочи,  моја кума Весна Маликовић живи близу Србобрана код Истока у Метохији. Неке пријатеље сам упознала преко помоћи коју сам доносила до тих српских места. Немам никакву организацију али све паре су од мене или од неколико пријатеља из Чешке. Није то много новца, али сваки пут  донесем помоћ  за две – три породице.

О томе како је одлучила да се крсти у православном манастиру Високи Дечани, Степанка каже:

 

Текст и фотографије : Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању