Некадашња европска престоница културе
ПОСЕТА ЛИНЦУ

Линц је један од највећих градова, смештен на обалама реке Дунав на северу Аустрије. Оно што је код нас пре неког времена препознато, да Нови Сад буде један у низу Европских престоница културе, у тој улози се Линц нашао, заједно са Градом Вилњус из Литваније, још 2009. године. И заиста, захваљујући бројним музејима, црквама, културним манифестацијама и богатом историјом, оправдао је једну од најлепших улога коју је један град у Европи могао да добије.

Осврт на историјске догађаје показује да је подручје које данас заузима град Линц препознато као погодно за насељавање још у праисторији, а насељавли су га првобитно Келти, затим и Римљана, германскин племена…А битно је истаћи и да је, у зависности од тога ко је у ком временском периоду боравио на овом подручју, тако и давао назив овом месту, да би се на крају дошло до данашњег назива. Линц је један од оних градова у ком су живела велика имена, међу којима су и астроном, астролог и математичар Јохан Кеплер, композитор Волфганг Амадеус Моцарт и филозоф Лудвиг Витгенштајн.

Када је реч о привреди, Линц је познат по тешкој индустрији, а са друге стране, представља и град у који студенти и радници, као и туристи, радо долазе. Када се ужеле одмора, становници овог града и њихови гости могу искористити слободно време у вожњи бродићима или одмору на обалама Дунава, у природи, или посетити неком од забавних и културних садржаја, где су фестивали препознати као једни од интересантнијих. За оне који ипак више воле да време проводе у разгледању архитектуре, препоручује се посета старом градском језгру, главног трга, најстарије аустријске цркве, Катедрале свете Марије, Брукнерхаус концертне дворане, Лентос уметничког музеја, Градске тврђаве, Цркве светог Мартина, најстарије очуване у првобитном изгледу, Музеја будућности, и још многим грађевинама које плене својом лепотом и богатим садржајима.

Они који Линц посете кажу да могу да сретну и велики број наших држављана који тамо одлазе, како због посла, тако и туристички. Који год да је повод њиховог боравка, сви се слажу у једном, а то је да је Линц један од најлепших градова са пријатним домаћинима који се труде да боравак у овом граду за сваког посетиоца буде препун лепих утисака и прича.

 

Пише Дарија Сворцан

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању