Ново чудо у Африци
ПРОРОК ЕЛВИС

Сваког уторка увече створи се велика гужва испред хотела „Аја“ у Кампали где се пророк Елвис Мбоње (45) обраћа следбеницима цркве Зое коју је лично основао пре осам година. Лимузине, телохранитељи, црвени тепих, усхићени обожаваоци из свих слојева друштва, сиромаси и богаташи, политичари и спортисти, чак и свештеници других цркава уобичајена су кореографија Елвисових динамичних наступа.

Добродошли у свет наизглед свенародног пророка, а у ствари веома неприступачног вође непрестано растуће цркве Зое (Фелоушип Министрис). Према неким извештајима пророк Елвис је пре две године био „тежак“ 115 милиона долара, у једној од најсиромашнијих земаља света где трећина становништва зарађује мање од два (америчка) долара дневно. Међу његовим обожаваоцима није само елита Уганде, већ све више поклоника му долази на ноге из других афричких земаља.

Неки посматрачи мисле да је Елвис само искористио тренутну популарност такозваних „просперитетних јеванђеља“ која се све више проповедају у оквиру хришћанских учења. То значи да што више, јаче, чвршће верујеш и ту веру показујеш, то ћеш више бити здрав и богат. За разлику од Христовог учења где вера спира грехе, неки савремени Христови следбеници (који се куну у њега) извршили су радикалну корекцију и додали да јачање вере у проповеднике „просперитетног јеванђеља“ аутоматски значи и бонус за верника – добро здравље и много новца. И – успева! За разлику од оних који тврде да су речи пророка Елвиса истините, има и оних који све то доживљавају као саморекламерство и превару. Оно што је сигурно то је да Мбоњеов успон зближава земље и народе региона у тој необичној вери.

Ајван Багума (26) је дијететичар по занимању. Сваког уторка са стотинама других житеља Кампале труди се да се пробије кроз пословични кркљанац на друмовима главног града Уганде и стигне до светилишта цркве Зое, неких пола сата вожње од центра града. Циљ је видети и чути пророка Елвиса. Исти циљ имају бројни посланици Парламента ове државе, универзитетски професори, адвокати који се баве људским правима, спортске звезде, манекенке и обични радници-стручњаци какав је Багума.

– Данас свако жели да на неки начин буде повезан са Елвисом – каже Багума који је обукао црни сако и панталоне и стао у ред за улазак у хотел „Аја“.

Видети Елвиса захтева доста времена – отприлике шест сати укључујући превоз и саму службу која траја око два и по сата. Уколико неко жели место у првим редовима мора да дође два сата пре почетка, а то је обично седам увече. На место сусрета са следбеницима Елвис долази са ергелом мерцедеса и џипова, у пратњи полиције. „Откако је број верника порастао морам да идем у пратњи обезбеђења, јер не бих могао да се крећем од оних који ме пресрећу и желе да им на лицу места видим будућност или дам благослов“, објашњава Пророк.

 

Приредио Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању