Најважнија је права дијагноза
РАДИОЛОГ ДР МИЛИЦА ЂУРЂИЋ

Са др Милицом Ђурђић специјалистом радилогије и начелницом Одељења радиологије у новоотвореној BioCell болници која је најмлађа чланица биотехнолошког холдинга Vincula Biotech Grroup, једног од светских лидера на пољу биолошке-регенеративне медицине и генетских и ћелијских терапија, разговарамо o њеним почецима, посвећности раду и пацијентима, али и будућности те области која чини спој најновије технологије и медицине. На почетку др Ђурђић питамо како се одлучила за специјализацију радилогије и шта је њен највећи изазов?

– За мене је увек највећи изазов у медицини био поставити праву дијагнозу. То и јесте један од најизазовнијих корака у лечењу сваке болести. Када поставите тачну дијагнозу, лечење прати свој протокол. У супротном, све крене у погрешном смеру. Радиологија је изазовна због своје комплексности, у њој се спајају целокупно клиничко знање лекара и његова вештина коришћења технолошки најсавременијих уређаја. Истовремено, радиологија је једна од области медицине која најбрже напредује у смислу технологије, што захтева стално усавршавање лекара.

          Дуго сте радили у Клиничком центру Србије где сте стицали потребно искуство. Да ли сте сада, након отварања BioCell болнице посвећени раду само на овој клиници?

– Пројекат развоја иновативних медицинских процедура, промоције регенеративне медицине и циљ који је наш тим заједнички поставио – да се нашим пацијентима, у свим областима медицине којима се бавимо, пружи највиши стандард лечења, захтевају пуну преданост послу. Радиолошка дијагностика је значајан ослонац у нашој мисији и зато сам сада искључиво у BioCell болници, посвећена повезивању нашег одељења са осталим карикама у ланцу, и формирању заједничког приступа лечењу усмереног према индивидуалним потребама сваког нашег пацијента.

          Радиолог се бави различитим типовима болести и повреда тако да, за разлику од других специјалности, открива поремећаје у различитим органима – од тумора мозга, дојке, преко инфаркта срца или мозга, до камена у жучној кеси. С обзиром на тако велики спректар проблема, поред дугогодишње едукације било вам је потребно и завидно клиничко и научно искуство. Да ли сте, и колико, радећи на Клиничком центру, могли да пратите трендове у области радиологије?

– Заиста сам имала прилику да доста путујем у току свог стручног усавршавања и са поносом могу да кажем да је знање наших лекара, а посебно наш ентузијазам и искрена љубав према професији, нешто што се чак и у земљама са изузетним системима здравствене заштите не среће често. Клинички центар Србије је свакако једна од најеминентнијих установа у нашој земљи која лекару пружа огромно искуство и могућност да стекне знање, али морам истаћи да је институција ментора, старијег искусног колеге који учи и обликује размишљање младог лекара, нешто што је у мом случају такође одиграло веома значајну улогу, допринело мојој стручности, али и развило жељу да сопствено знање поделим са другима. Мислим да то мора бити основа сваког система, уколико желимо изврсне професионалце у свим областима.

 

Текст Наташа Ускоковић

Фотографије Милош Лужанин

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању