У част Душка Радовића
РАДОСТ ЕВРОПЕ

Међународни сусрет деце „Радост Европе“ одржава се педесет трећи пут од 1. до 5. октобра у Београду, под покровитељством Градске управе града Београда – Секретаријата за културу и у организацији Дечјег културног центра Београд.

Овогодишња манифестација биће посвећена стогодишњици рођења Душка Радовића, једног од најзначајнијих српских књижевних стваралаца за децу, новинара и телевизијског уредника. Својим рукописом Душко Радовић је обележио манифестацију „Радост Европе“ од самог настанка. Његови чувени стихови „Све што расте, хтело би да расте“ постали су саставни део химне Међународног сусрета деце Европе и знак препознавања генерација које су уз њу одрастале. Душко Радовић сачинио је и „Речник пријатељства” поводом одржавања првог Сусрета деце Европе, изабравши петнаест најлепших, како је он назвао, речи које повезују сву децу Европе и света: дете, хлеб, игра, књига, љубав, мајка, мир, отац, песма, пријатељ, птица, радост, слобода, сунце и Европа. У славу чувеног Душка Радовића, за мото овогодишње манифестације „Радост Европе“ одабрани су његови стихови „Замислите, децо…“!

После две године паузе, проузроковане пандемијом, када је манифестација реализована у он-лајн и ТВ формату, Београд је сада домаћин малишанима из 12 земаља: Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Литваније, Мађарске, Немачке, Норвешке, Пољске, Северне Македоније, Словеније, Словачке и Црне Горе. Они ће бити смештени код својих вршњака, ученика београдских основних школа и то: „Старина Новак“, „Бранислав Нушић“, „Свети Сава“, „Љуба Ненадовић“, „Иво Андрић“, „Бранко Радичевић“, „Лаза Костић“ и „Ђура Јакшић“.

„Данас је деци „Радост Европе“ потребнија него икада пре. Срећни смо што смо им приредили реално искуство упознавања, трагања за заједничким темама, успостављања живе комуникације на разним језицима, упознавање нових култура кроз непосредни контакт и могућност да испоље своје таленте кроз стваралаштво. Са друге стране, ова година је била веома изазовна, због глобално неизвесне ситуације, која се надовазала на епидемиолошку кризу, па се надамо да ћемо идуће године имати и више група и више деце у Београду! Многа деца била су спречена да дођу, иако би то сигурно желела, као и њихови педагози“ – истакла је Ивана Табори Обрадовић, уредница манифестације „Радост Европе“.

 

Манифестација је започела ликовним сусретом у Галерији Дечјег културног центра Београд. Ликовни конкурс је једини који има такмичарски карактер, и који од свог оснивања (1998) прераста границе нашег континента и у раскошној палети разноврсних ликовних техника окупља децу света, узраста од 4 до 18 година. Стручни жири је доделио награде и похвале у пет старосних категорија, а изложба ће бити отворена до 25. октобра, и посетиоци ће моћи да виде селектоване радове пристигле из Аустрије, Бугарске, Белорусије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Кине, Чешке, Француске, Грчке, Хрватске, Индије, Летоније, Литваније, Немачке, Пољске, Румуније, Северне Македоније, Русије, Сингапура, Словеније, Словачке и Турске. Стручно жирирани радови традиционално налазе своје место и на пригодној поштанској марки „Радост Европе”.

Током трајања овог фестивала Београђане је обрадовао свечани дефиле свих учесника који су се прошетали у костимима од Трга републике до Калемегдана, а биће одржани и концерти у Дечјем културном центру „Сусрети пријатељства“, гала концерт у МТС Дворани и забавно-рекреативни програм у оквиру еколошке акције сађења дрвећа пријатељства у Парку Ушће.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању