Јубиларних 70 година!
РОЂЕНДАН ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

 

Дечји културни центар Београд, старијим генерацијама познат као Дом пионира, прославио је у недељу, 5. јуна, у Ташмајданском парку, свој јубиларни 70. рођендан! И после пуних седам деценија, ова установа је све млађа, распеванија, веселија…

На рођенданској прослави, присутни су имали прилике да учествују у разноврсним креативним радионицама и да се забаве уз сликање, цртање стрипова и карикатура, вајање у глини, али и да учествују у спортској и еколошкој радионици. Приређена је и хуманитарна ликовна радионица Удружења самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом „Плава шкољка“. Упоредо са креативним радионицама организован је рођендански концерт, на којем су се представила деца Дечјег културног центра Београд – Хор ДКЦБ, Балетски студио, Студио глуме и Вокална група „Нађи своју звезду“, као и солисти музичког фестивала ФЕДЕМУС. Музичко-сценски доживљај употпунили су пријатељи и сарадници ове градске институције а децу – Сергеј Ћетковић, Леонтина, Ивана Петерс, Тијана Дапчевић, Зое Кида, Мари Мари, Пеђолино и Хор „Чаролија“.

Дечји културни центар Београд, намењен свој деци света, почео је са радом давне 1952. године као Дом пионира у објекту који се налазио у Кнез Михаиловој улици, да би се 1968. преселио у нову зграду у Таковску број 8, где се и данас, на површини од 2.200 м2, одвијају многобројни програми намењени деци и младима.

– Ми растемо и даље! Градска управа Града Београда обезбедила је још један објекат за децу, који се налази на Дедињу, у којем ћемо наставити да креирамо културно-образовне програме за децу и младе, доприносећи њиховом одрастању и развоју у добре, креативне и образоване људе – истакао је на прослави директор Дечјег културног центра Београд, проф. мр Драган Марић.

У организацији ове куће реализују се најзначајнији дечји фестивали и манифестације, у којима учествују деца од предшколског до средњошколског узраста, наставници, педагози, родитељи, баке и деке и целе породице. Једна од најпопуларнијих манифестација је „Радост Европе“, која окупља децу из свих крајева Старог континента, сваке године почетком октобра. Такође, Дечји културни центар Београд организује „Свесрпски дечји сабор“, „Дан традиције“, Дечје београдско пролеће, ДЕМУС, Фестивал хорова деце и младих – ФЕДЕХО, Фестивал „Деца композитори“, „Плесне сусрете“, Фестивал младих кореографа „Искорак“,  Фестивал дечјег видео клипа КИДИКЕМ, Глумијаду и друге садржаје намењене деци и младима.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању