NOBELOVA NAGRADA U VREME KORONE
Sablasno pusta Zlatna sala

Ove godine nije bilo uobičajene ceremonije uručivanja nagrada u Stokholmu i Oslu (gde se dodeljuje nagrada za mir), koja je ove svečarske gradove u to vreme činila centrima okupljanja svetske naučne, kulturne i političke elite. Od 318 nominacija, nagradu je dobila jedna organizacija i 11 pojedinaca, a novčani deo nagrade je 10 miliona švedskih kruna, odnosno 980.000 evra po oblasti.

Besede laureata su održane 7. i 8. decembra i mogle su se pratiti na veb-stranici Fondacije. Uručenje nagrada 10. decembra je, umesto u Zlatnoj sali Gradske većnice u Stokholmu, pojedinačno obavljeno u švedskim diplomatskim misijama u zemljama gde žive laureati, a čak je dvoje od njih primilo diplomu i medalju u svojim domovima. Nagrada za mir je uručena u Rimu, gde je i sedište Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija.

U Zlatnoj sali Gradske većnice u Stokholmu je ovog 10. decembra sve bilo neuobičajeno. Prazna sala osvetljena svećama, sa cvetnim aražmanima na stubovima, katedrom za govornika i nekolicinom muzičara, delovala je sablasno. Domaćin svečanosti je bio izvršni direktor Koncerthola, a prvi govornik predsednik Nobelove fondacije. Osim čestitki laureatima, rekao je kako je pandemija dokazala da je međunarodna naučna saradnja neophodna za dobrobit čovečanstva. Ostali besednici su bili predsednici Nobelovih komiteta za pojedine oblasti, koji su govorili o nagrađenim temama i pojedinačno o svakom laureatu, kao i o dosadašnjim dobitnicima Nobelove nagrade, čija dela su povezana sa ovogodišnjim. Prikazani su i snimci uručenja nagrada svim ovogodišnjim laureatima. Između pojedinih govora je bio muzički program, a za kraj je izvedena pesma Dejvida Bouvija „Heroji“.

Švedski kralj i kraljica su iz svog doma toplo čestitali laureatima i, vrlo nekonvencionalno, pozvali ih da, ako ih posle ove pandemije, nanese put u Stokholm, posete njihov dom, što ove godine nije bilo moguće.

Piše: Mirjana Cvekić

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju