Неодољиви летњи десерт
СЛАДОЛЕД И КАКО ГА НАПРАВИТИ

Постоји више верзија и прича о настанку сладоледа, али се претпоставља да тај ледени десерт датира још из другог века пре нове ере. Припреман је само за владаре и служио се на дворовима, а тек касније је постао доступан и осталима, да би његова фабричка производња почела 1851. године у Америци од када је својим неодољивим укусом постао омиљена посластица многих.

Претеча данашњег сладоледа била је заправо мешавина леда и млека или замрзнутих воћних сокова, а тек касније и чоколаде. Сада се класични сладоледи, који се продају у радњама и код уличних продаваца, и даље углавном праве са млеком уз додате ароме и употребу адитива ради дуготрајности, али су већином и веома калорични. Они домаћи, мештовити и разноврсни, који се продају у посластичарницама одавно нису тако јефтини а ми као да смо заборавили да сами можемо бити креатори здравог, нискокалоричног и веома укусног сладоледа.

Укусан домаћи сладолед уз мало труда може направити свако и то веома лако. Пронашли смо неколико рецепата и за тоталне почетнике, али и за оне који воде рачуна о здравим посластицама па ћемо кренути од чоколадног сладоледа који се одлично комбинује са свим осталим.

 

Брзи чоколадни сладолед

Љубитељи сладоледа су неретко и обожаваоци чоколаде па им је омиљена летња посластица управо сладолед од чоколаде. Како би он био здравији и мање калоричан потребно је користити црну чоколаду. За његову припрему је потребно око 20 минута, а неопходни су следећи састојци:

  • једна шоља млека
  • 200 мл слатке павлаке
  • једна кесица ванилин шећера
  • 100 грама црне чоколаде

Начин припреме: прво је потребно растопити црну чоколаду у млеку, додати ванилин шећер уз мешање. Добро умутити слатку павлаку, па када се смеса прохлади, помешати слатку павлаку са смесом од чоколаде уз пажљиво мешање. За још богатији укус, по жељи, можете додати ситне коцкице чоколаде у смесу, преручити у посуду за замрзавање и додати нарендане листиће чоколаде по врху. Оставити бар три, четири сата да се стегне у замрзивачу и сладолед је спреман.

 

Сладолед са коштуњавим воћем

За љубитеље коштуњавог воћа у претходни рецепт се може уместо чоколаде, додати 50 грама уситњениг лешника, бадема, ораха или пистаћа. А за оне који пазе на шећер уместо слатке павлаке се може без додатка шећера користити кисела павлака или банана.

 

Приредила Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању