Курти не бира средства
СРБИ НА СЕВЕРУ КиМ СТРАХУЈУ

Напета ситуација са све јачим заоштравањем коју режира Приштина у четири српске општине на северу траје интезивно од 26. маја када су Срби у Зубином Потку, Лепосавићу и Звечану масовним протестима спречили улазак албанских градоначеника у општинске зграде. У северном делу Косовске Митровице није било протеста Срба  јер ту у посебној згради ради општина по законима Косова а у другој функционише локална самоуправа по законима Србије.

Но, у Митровици је ескалирало у уторак 13. јуна када су специјалци косовске полиције ухапсилиси спортског тренера Милуна Миленковића (35) у једном фризерском салону у центру северне Митровице  нешто после 12 сати. Одмах су се огласиле  сирене за ваздушну опасност које су биле сигнал да Срби запоседну центар града покушавајући голоруки да се одупру хапшењу и одвођењу Миленковића.

Полиција је употребила сузавац а један полицајац је рафалом у ваздух упозорио до чега може доћи ако буде већег отпора Срба. Голоруки грађани поред дугих цеви косовске полиције и сузаваца нису могли да спрече  убацивање Миленковића у полицијски ауто и одвођење у јужни део града.

Било је приметно и веће присуство полиције и оклопних возила специјалаца у Бошњачкој махали који су ту били у приправности.

Миленковић је пред ћеркицом, са којом је био код фризера током хапшења сурово претучен и како кажу очевици, одвели су га крвавог. Толико су га ударали кундацима пушке, цокулама и пендрецима, да је на степеништу и на тротоару до цивилног аута којим је одвезен у правцу југа, дуго остао крвав траг.

Ово је треће хапшење Срба почев од 29. маја испред зграде Општине у Звечану. Тада су ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић, из Косовске Митровице, од стране припадника Кфора и Росу, док су мирно протестовали седећи на асфалту, што се касније на снимку, који је достављен косовском тужилаштву, и потврдило.

Адвокат Небојша Влајић потврдио је у среду 14. јуна, да је ухапшеном Миленковићу одређен притвор од 30 дана  и да је послат у затвор у Подујеву. „Рок за жалбу је 48 сати од када добијемо решење о притвору. Жалићу се!“, најавио је кратко Влајић.

 

Текст Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању