Сада и другари могу да их посете
НОВА КУЋА ЗА ЦВЕТКОВИЋЕ

Породица Цветковић је једна од бројних породица  на чију је судбину, немаштину и недостатак основних животних услова Хуманитарна организација Срби за Србе скренула пажњу, а „Илустрована Политика“ ту причу пренела, са жељом да допре до што већег броја људи који могу и желе да помогну. Ове године покренута је акција за  више од 200 породица, а Цветковићи су, захваљујући томе добили нову кућу, опремљену новим намештајем и били су више него расположени да ову радост поделе са другима.

„Имао сам вере у вас! После мање од два месеца Срби за Србе су нам завршили кућу. Све је одрађено веома професионално” – истакао је срећни отац Ивица Цветковић, чија животна прича и реченица „цео живот сам био сиротиња” нису оставили равнодушним људе добре воље, те су им својим средствима притекли у помоћ.

Дуго су се Ивица и супруга Марија мучили да реше стамбено питање. Сакупљали су материјале на отпадима и, користећи све оно што другима није требало, градили кућу део по део. Шареним плочицама и својом креативношћу унели су бар мало боје у живот својих синова Милоша (8), Марка (7), Јована (5) и Николе (2).

„Имала је наша кућица душу, али нису оно били услове за одрастање деце. Све је било склепано. Сада много лепо изгледа. Пресрећни смо јер ја, колико год се мучио, не бих цео живот могао ово овако да одрадим” – додао је вредни Ивица.

Деца су, мало је рећи, пресрећна. Мали Ниџа је до сада спавао у распаднутом кревецу за који су приковали палету како не би испао, а сада има свој кревет. Користили су стари таблет који им је отац нашао у смећу и поправио, а сада имају нови лаптоп. Нису имали где да уче, а сада свако има свој кутак.

„Хвала што сте нам изградили кућу. Сад нам је много лепше, једва чекам да ми дођу другари!” – рекао је мали Марко који се приликом прве посете хуманитараца пожалио да воли да му другари дођу, али да не долазе, јер нема где да их прими.

И можда је то управо најлепши моменат ове акције. Неколико дана након усељења, Цветковићи су ХО Срби за Србе послали фотографију са другарима који су им дошли у великом броју.

У овај пројекат уложено је 4.299.032 динара, у потпуности су одрађене просторије у приземљу куће, купатило, кухиња, реконструкција крова, изолација, олуци, стаза око куће, оџак, електро и водоводне инсталације, систем етажног грејања. На спрату је урађена једна дечија соба, а остатак ће породица временом сређивати. Поред завршетка и адаптације куће, обезбеђено је и покућство: угаона гарнитура, два кревета на спрат са душецима, трпезаријски сто са шест столица, три ормара, два радна стола са две столице, фрижидер, веш машина и електрични шпорет.

 

Текст и слике ХО Срби за Србе

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању