Сви путеви воде у Београд
Србија домаћин престижне међународне манифестације Expo 2027

Наш главни град ће током 2027. године, од 15. маја до 15. августа, бити светска престоница образовања, културе и иновација. Ови глобални догађаји су осмишљени да дају одговор на неке од изазова са којим се човечанство данас суочава, а нашој престоници и целој земљи донеће нове инвестиције, 2,5 милиона гостију и очекивану добит од милијарду евра

Пише О. Радуловић

Фотографије: Министарство привреде и Архива

 

Када су медији 21. јуна објавили безмало као сензационалну вест, подвукавши како је реч о огромном успеху, да је Србија изабрана за домаћина реномиране међународне изложбе Expo 2027, јавност готово да је била збуњена. Мало је било оних који су знали о каквом догађају је реч, још мање оних који су уопште знали да се Србија било где надметала за домаћина такмичења. Тек у данима који су уследили, после реаговања политичара и стручњака, појашњења у медијими, постало је јасно да ће за неколико година, на неколико месеци, Београд бити центар света.

И када су упућени рекли шта су имали на ову тему, изведен је и закључак: организација манифестације за Србију значи прилив пара кроз инвестиције које ће се вишеструко вратити. Expo су нова радна места у угоститељству, туризму, повећање смештајних капацитета и увећање зарада у тим областима. На вишем нивоу то је нешто што јача економију земље и доноси већи привредни раст. Уз све то у нашу ће се земљу у том периоду слити нове технологије које ће доћи да погледа неколико милиона туриста.

Бољи од Америке, Шпаније…

Србија и Град Београд званично су представили кандидатуру за организацију изложбе са темом „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све“ прошле године на 171. генералној скупштини Међународног бироа за изложбе (BIE) у Паризу. Наша земља је била једна од пет кандидованих. У трци су још биле Сједињене Америчке Државе, Шпанија, Аргентина и Тајланд. Како је још могло да се прочита на сајту Владе Републике Србије, у сва четири круга имали смо највећи број гласова, а у последњем је као једини противкандидат остала Шпанија. Током гласања подршку делегацији Србије дали су представници Кине, који су навијали заједно са делегацијом Србије, објављено је на сајту Владе.

Када су званичници саопштили да очекују да ће у та три месеца у Србији, односно Београду, да се окупи безмало три милиона људи са свих страна света, кренула су питања. Како ће и где Србија да организује овако важну манифестацију и где ће да смести толико гостију. И шта ће још, осим изложбе због које се окупљају, да понуди странцима? Део одговора дао је и председник Александар Вучић: „Ја улажем наде у наш рад, памет, смиреност, разум, и у нашу економију, а Expo мора да нам донесе огроман раст. Мислимо да представимо наш научни, иновативни напредак, о томе смо већ причали. Наша процена је да ће око 2,6 милиона туриста да дође да посети Expo, а укупан економски ефекат је око више од милијарду евра. Хотелијерство, угоститељство, наш аеродром, национални авио-превозник, буквално ће све да процвета Зидамо, градимо нови град, али овим градимо и будућност Србије. Показали смо да у политичком смислу можемо да добијемо широку подршку у свим деловима света и победимо земље попут Шпаније, САД…