IZLILE SE REKE NA KOSMETU
Uništile kuće, useve, škole…

Nezapamćeno velike količine padavina, 10. i 11. januara,  prouzrokovale su poplave u svim srpskim sredinama na centralnom Kosmetu a najviše su stradala sela u opštini Gračanica, zatim srpska sela u opštinama Kosovo Polje i Obilić. Više od 500 domaćinstava je bilo poplavljeno. Vodena stihija, koja je nosila sve pred sobom, nanela je ogromne štete na stambenim i pomoćnim objektima, infrastrukturi, poljoprivrednim usevima i zasadima, a najveću štetu pretrpeli su meštani sela Donja i Gornja Gušterica, Dobrotin, Lepina, Radevo, Preoce, Laplje Selo, Kuzmin…

Veliki broj domaćinstava, kao i dvorište i objekti škole u Lapljem Selu su, takođe, poplavljeni.

– Nismo mogli da odbranimo zgradu škole koja je potopljena, kao ni dvorište, a i mnoga domaćinstva su pod vodom od  potoka Kravarice. Kroz razgovor sa starijim meštanima konstatovali smo da se ovakve poplave ne pamte – kaže Ljubiša Karadžić, direktor OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu.

Žitelje najugroženijih porodica obišao je predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, koji je istakao da su ekipe opštinskih službi bile stalno na terenu kako bi  pomogle ugroženom stanovništvu.

– Situacija je jako teška. U proteklih pola veka ne pamte se ovakve poplave. Radimo sve što je u našoj mogućnosti, čitave noći dežurne su bile ekipe javne službe, koje su bile na visini zadatka. Uspeli smo da spasemo veliki broj domaćinstava, međutim u neke domove je voda uspela da probije, poplavi kuće i imanja. Moramo biti strpljivi, pokušavamo da dođemo do svake porodice i da nađemo način da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna– rekao je predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

– Najveća šteta je na prvom spratu kuće. Uništena je bela tehnika, sve je pod vodom. Domaćinstvo je kompletno u vodi, koja je duboka preko metar. Poplavljeno nam  je skladište sa pšenicom i kukuruzom, kao i sva vozila i stoka – kazao je Predrag Cvejić, iz Donje Gušterice, sela gde je najmanje 80 domaćinstava poplavljeno.

– U prethodnim poplavama uspeo sam da sačuvam nameštaj, a ovog puta poplava je uništila sve. Voda je odjednom počela da ulazi kroz vrata i zidove, mi smo u tom trenutku uspeli samo da izađemo iz kuće– kaže Radojica Grbić, iz Donje Gušterice.

Na centralnom Kosmetu padavine su prestale, 12. januara, a voda je posle tri dana počela da se povlači.

 

Tekst i fotoZoran Vlašković

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju