Акутна тровања гљивама
УПОЗОРЕЊЕ СА ВМА

Узнемирујуће вести о тровању печуркама су недавно хитно пренели сви медији: «Женска особа из Шапца старости 57 година примљена је са знацима аманитинског (фалоидинског) синдрома у тешком стању, са израженим гастроинтестиналним тегобама и порастом ензима јетре од 100 одсто. Четворочлана породица из Шапца, такође је примљена са знацима аманитинског (фалоидинског) синдрома, сви са гастроинтестиналним тегобама и лезијом јетре. Одмах су започете мере интензивног лечења, укључујући екстракорпоралне мере детоксикације, хепатопротективне, N-acetil cistein и друге симптоматске и супортивне мере. Женска особа из Београда је имала гастроинтестинални синдром и бољег је општег стања.»

Пацијенти из Шапца су гљиве набавили код неовлашћеног продавца, а конзумирали су их мислећи да се ради о рудњачама и лисичаркама. Напомињали су да су гљиве биле поломљене и да их је било најмање три врсте, што је отежавало препознавање.

Истичемо да је од пролећа до сада у Националном центру за контролу тровања ВМА лечено 26 пацијената са тровањем гљивама, од тога 14 амбулантно и 12 хоспитално.

У претходном периоду је било више кишних дана праћених топлим, сунчаним временом, што је изазвало нагли раст и бујање јестивих, али на жалост и отровних гљива.

Поред неколико стотина јестивих, нејестивих и лековитих, постоји неколико десетина отровних гљива.

Под појмом отровне гљиве подразумевају се све оне врсте које у организму изазивају патолошке промене и оштећења органа. Неке изазивају благе реакције као што су болови у трбуху, мучнина, повраћање или алергијске реакције које су пролазне, али постоји и један број врста које изазивају много озбиљнија оштећења и смрт. До тровања најчешће долази због замене јестивих гљива онима које су отровне. „Бисерке“ се могу заменити отровном “пантеровком”, „зеке“ су такође проблем и захтевају добро познавање гљива јер им боја шешира често варира.

Акутна тровања гљивама имају велики клинички значај због разнолике клиничке слике и зато што се испољавају у осам различитих синдрома а затим и због учесталости. Веровали или не, годишње се у Европи лечи око 10.000 пацијената од тровања печуркама а смртност је велика и износи од 10 до 50 одсто,  што значи да оваква тровања уопште нису наивна, а нису ни реткост. Поред неколико стотина јестивих, нејестивих и лековитих, постоји неколико десетина отровних гљива.

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању