Измештен споменик српским јунацима у Приштини
УВРЕДЉИВО И БАХАТО

Србија и свет су у суботу 11. новембра обележили Дан примирја у Првом светском рату у знак сећања на исти тај датум 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Велики рат.

Дан раније, у петак 10. новембра спомен-плоча на приштинском православном гробљу из 1984. године, на којој је поред крста исписано „Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912–18“, измештена је са бочне стране парка над којим се вије застава Француске.  Измештање споменика и постављање нове спомен-плоче обављено је без знања Епархије рашко–призренске. Ово није једина промена на приштинском православном гробљу, у делу посвећеном страдалим српским и француским војницима. На спомен-плочи захвалности на којој на српском и француском пише „Вечита захвалност француским ратницима палим 1918“ придодат је и превод на албански.

Приштински парох Станиша Арсић каже да је обишао гробље и фотографисао измештене споменике. У такозваној косовској полицији, где је пријавио случај, речено му је да је измештање урадило предузеће „Хортикулутра“, по налогу Амбасаде Француске у Приштини.

Тиме је и овај део гробља, који је једини до сада остао недирнут, међу десетинама порушених надгробних споменика преминулих Срба – оскрнављен.

На иницијативу Амбасаде Француске постављен је нов споменик страдалим војницима – званично је саопштила Амбасада два дана након облежавања Дана примирја.

„Урађено је постављање новог споменика који подсећа на жртве свих француских војника на Косову на иницијативу Амбасаде Француске. Затим је споменик српским војницима померен само неколико метара, уз највеће поштовање након обавештења општине. Тела војника нису премештана“, наведено је у заједничком саопштењу за медије амбасада Француске и Немачке на Косову 13. новембра.

У саопштењу се наводи да је „последњих година, а посебно 2022, заједничка француско-немачка церемонија одавања почасти палим војницима у Првом светском рату била окаљана полемикама у појединим медијима на Косову око присуства споменика којим се одаје почаст српским војницима који су страдали између 1912. и 1918“.

„Србија и Француска су биле савезнице током Првог светског рата. Ова полемика је била недостојна сећања на све војнике: француске, немачке и српске војнике погинуле у Првом светском рату, али и на 18 француских војника који су погинули током служења Кфору у заштити свих заједница на Косову“, додаје се у саопштењу.

„Француски и немачки амбасадори су 11. новембра заједно одали почаст својим палим војницима. Тај дан означава крај Првог светског рата, подвукли су амбасадор Француске Оливијер Геро и Немачке Јорн Роде у својој изјави да заједничко одавање почасти војницима који су тада били непријатељи носи снажну поруку помирења. То је и Дан француских ветерана, дан сећања на све наше војнике који су изгубили своје животе на дужности“, наведено је.

Споменик „у знак поштовања српским војницима“ померен је „само неколико метара“. „Овај споменик остаје потпун видљив на истој локацији, као што свако може да види на лицу места и на приложеној слици“.

 

Текст и фотографије Зоран Влашковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању