ЦРКВА У СРЕМСКОЈ КАМЕНИЦИ
Заклетва пред иконом Светог Михаила

Ово прелепо здање из 18. века, стручњаци кажу, последња је црква подигнута у моравском стилу. Изграђена је на месту где се налазила Црква Ваведења Богородице. Ктитор је био Живан Црногорац, протопрезвитер сремскокарловачки. Градња Цркве Рођења пресвете Богородице трајала je између 1737. и 1744, а украшавање је већим делом завршено 1758. године. Вредност и лепоту цркве потврђује и податак да је од 1949. године заштићена као споменик културе заједно са иконостасом и иконом Светог Архангела Михаила.

У цркви се од 2002. године налази и део моштију Свете Петке, најпоштованије светитељке у Срба. Положене су у малом плавом кивоту. Познато је, иначе, да се мошти ове светице чувају у Румунији, у граду Јаши.

Прелепа споља, још је лепша унутра. Иконостас велике уметничке вредности рађен је у другој половини 18. века. Горњи ред који представља призоре из Христовог живота дело је знаменитог сликара Теодора Крацуна, који је неко време боравио у Сремској Каменици. Вредан је иконостас и његове иконе, али стручњаци кажу да посебно место у историји, па самим тим и значај, има икона Светог Архангела Михаила из 1856. године. Пред њом су се, кажу истраживачи, завереници заклели да ће збацити са трона краља Александра Обреновића. И учинили су то у атентату 1903. године.

Каменичка црква стицала је прилозима или куповином, многе предмете примењене уметности, дела црквеног сликарства и велики број књига. У цркви се налази и јеванђеље писано руком, у Лавову 1644. године, као и позлаћени крст, који је српска делегација добила од руског цара Николаја Првог 1854. Испред олтара, налази се крст у који је уграђена честица Светог Крста на коме је Исус био разапет.

Некада, тачније почетком 18. столећа, у порти цркве је постојала Народна школа. Током недавне обнове сачувани су само темељи старог објекта, на којима је подигнута нова зграда. Око цркве налазе се веома стари натписи и споменици који сведоче о минулим временима.

 

Текст и фотографије Тамара Иваниш

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању