Време пчела тек долази
АПИ ТЕРАПИЈА

Пчеле су се на Земљи појавиле много пре људи. Бројни фосили доказују да су још пре 10 до 15 милиона година, у терцијарном добу, живеле пчеле које су биле по свему сличне данашњим. Од давнина се мед и други пчелињи производи употребљавају за лечење и тако је настала апитерапија којом се уз помоћ убода пчела и производа као што су мед, прополис, матични млеч, перга и полен (цветни прах) јача имуни систем, чува и побољшава здравље.

Зачетник апитерапије, аустријски лекар Филипш Терц, пореклом Чех, већи део своје каријере провео је у Марибору, а како се управо обележава велики јубилеј, 180 година од његовог рођења, о почецима и развоју апитерапије разговарали смо са Карлом Вогринчичем који је председник Секције за апитерапију Друштва челебарске звезде Штајерске из Марибора.
– Традиција пчеларства у Словенији је стара, а значајан развој пчеларство је доживело у 19. веку. Међу важним иноваторима је био др. Филип Терч, лекар и велики љубитељ пчела, који је касније постао признат као реуматолог и апитерапеут. Рођен је 1844. у Чешкој, завршио студије у Бечу, а 1875. се доселио у Марибор. Преминуо је 1917. и сахрањен је у Марибору. Године 2006. на Међународном симпозијуму апитерапије у Пасау у Немачкој, дан његовог рођења 30. март је проглашен за Светски дан апитерапије а др Терч је именован ,,оцем модерне апитерапије”. Његова стручна залагања су тако добила одговарајући епилог, иако за живота, барем у медицинским круговима, није добио ту потврду.

Како је др Терч дошао до сазнања о лековитости пчелињег отрова?
– Др Тачер је знао из праксе да му убоди пчела на неразумљив начин олакшавају проблеме са реумом и због тога је зашао у испитивање деловања пчелињег отрова (апитоксина) на здрав и болестан организам. Тако је између 1878. и 1887. године проверио 173 примера болести. Из његових стручних публикација је очигледно да је утирао пут каснијој алергологији и имунологији, а фармацеутску индустрију посредно подстакао на производњу апитоксинских производа, између осталих и Швајцарца др Форстера, који је око 1930. направио први производ с апитоксином ,,Форапин”.

Почетак апитерапије је повезан са личним докторовим искуством?
– При лечењу својих пацијената др Терч је увек тражио нове путеве, а пчеле и пчелињи производи, пре свега пчелињи отров, били су средство помоћу кога је тражио нове начине лечења. Клиничка искуства је описао у стручној медицинској ревији „Бечка медицинска штампа“ под насловом “Необична веза између убода пчеле и реуматизма”. Био је визионар и иноватор, али у његово време рада и истраживања није имао разумевање својих колега из струке па је његова опажања и сазнања касније објавио његов син. Из чланка је очигледно да је почетак апитерапије повезан са личним искуством и учинак пчелињег отрова др Терч је опазио најпре на себи. Када га је изболо много пчела приметио је да су упорни болови у мичићима нестали и тек по том искуству се прихватио лечења. У стручном часопису 1907. године је објавио текст „Пчелињи отров у лечењу” где је написао да нимало не одступа од својих налаза које је још 1888. навео у стручној литератури и предавањима у Друштву лекара у Бечу о томе да по убоду пчеле реуматизам нестаје.

 

Пише Наташа Ускоковић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању