Барселона Џипси Балкан оркестар одушевљава Европљане нашом музиком

Иван Ковачевић, Србин који већ осамнаест година живи у Барселони, члан је овог светски познатог бенда са којим је обишао пола света и који је изазвао топли пријем код слушалаца са свих меридијана. Музика је, каже, језик којим преноси емоције, језик који најбоље разуме

Тим језиком, језиком музике је и овај сјајни интернацио-нални оркестар освојио срца публике, певајући шпанске, српске, ромске и руске песме. Имали смо среће да их сретнемо и слушамо на фестивалу у Ариљу, једном од многих који су посетили у њиховом густом годишњем распореду наступа. Иван Ковачевић (42) није крио задовољство што је поново у својој Србији, што уживају у доброј ракији и храни, пре свега у људима и њиховом гостопримству. За „Илус-тровану“ је говорио о начину одабира песама, свиркама које су биле и сарадњи које ће тек уследити.

Ко бира песме са подручја Балкана?

– Сви бирамо песме, углавном према сензибилитету. Сад већ можемо да препознамо оно што нам лежи. У Барселони сваке недеље свирамо у једном малом клубу и ту стално пробамо нове нумере. Извртимо неколико нових и онда се закачимо за једну која нам свима одговара и коју можемо да свирамо на концертима.

Прија ли целом оркестру тај балкански „моменат“ и колико сте се сви пронашли у томе?

– Сви смо се пронашли и свима одговара. Оно што је најчудније је да се пре овога нико није бавио музиком Балкана, чак ни ја који сам дошао са тог подручја. У одређеној фази својих каријера нашли смо се, и почела је да нас интересује музика која није црначког порекла, јер се у Барселони свира џез, блуз, рокенрол, реге. Схватили смо да постоји и музика са нашег подручја, која може да узбурка крва и тако је све кренуло.

Наставак прочитајте у броју 3160.