Не треба нам нови примитивизам
БРАНКО ЂУРИЋ ЂУРО

Популарна „Ђурологија” Бранка Ђурића Ђуре, најгледанија је представа у региону у протеклој деценији. Ова комедија није пунила сале само на еx-YU просторима, него је с успехом играна широм света, где год има људи који потичу одавде. За око деценију извођења, одгледало ју је више од 250.000 људи. „Збирка мојих размишљања”, како сам аутор назива своју представу, на добро знан начин, на трагу школе сарајевске шеге, осликава свакодневицу обичног човека. Управо та особина „Ђурологије” –  да описује свима добро знане ситуације, на Ђурин духовити начин, можда је један од разлога зашто ову представу многи гледају и по неколико пута.

Небројено пута је „Ђурологија“ гостовала и у Новом Саду, и то увек на карту више. Зато ће Новосађани поново имати прилику да виде Ђуру и његову представу 8. децембра у Српском народном позоришту. Био је то повод да у сусрет извођењу ове духовите монодраме поразговарамо с њеним творцем Бранком Ђурићем Ђуром.

Иначе, ова представа је током година и сама еволуирала, дописивана је или скраћивана, али остала је увек актуелна. На пример, позе пијанца, којих је у почетку било шест, сада има десет, али је и даље најефектнија завршна, такозвана „ПЕЗ поза”, када пијанац широм отвори уста и забаци главу уназад.

Знано је да је Бранко Ђурић Ђуро (у источном делу еx Југославије Ђура) мултидисциплинаран уметник. Што се тиче музике, с групом „Индекси“ (оним члановима који су још међу нама) и њиховим пријатељима, наступао је претходног месеца у Љубљани, Загребу, Сарајеву и Београду, најчешће изводећи култну песму „Ти си ми била у свему нај, нај”. Такође, његов матични бенд „Бомбај штампа“ прославља четири деценије рада и тренутно су на турнеји. Нову годину дочекаће радно, великим концертом  у родном Сарајеву.

Осим музике и глуме Ђурић је аутор и бестселер књиге „Мојих педесет”, која је доживела више издања и за коју сам, шаљиво, пита публику: „Јесте ли ме прочитали?”. Ми који смо га „прочитали” попричали смо са Ђуром и за оне који који то још нису стигли да учине.

Управо сте били на турнеји с Индексима. Како изгледа кад Бранко Ђурић постанете гитариста Индекса Бодо Ковачевић у друштву Оливера Драгојевића?

– Ха, ха, читали сте моју књигу. Ето, онај ко жели то да зна, мора прочитати књигу „Мојих педесет”.

Да ли је најтеже снимати филм кад се свиња офарба у зелено, а све се дешава у време кад је пун месец?

– И то су цитати из књиге, али нећу сада одавати читаоцима те детаље, нека сами прочитају.

Можете ли бар открити да ли вам је Бред Пит вратио 10 долара које је изгубио на опклади?

– Ма није никада.

Како је снимати са Анђелином Џоли и другим светским звездама?

– Што се мене тиче, не посматрам људе као звезде и незвезде. За мене су сви једнаки. Свако има своју тезу и свак је сам своја звезда. А било је занимљиво снимати.

 

Пише Немања Савић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању