Један сасвим обичан успон
ЧАРИ БАБИЧКЕ ГОРЕ

„Бабичка“ (у преводу Бакица) је роман чешке списатељице Божене Њемцове. То је прича о једној баки, о ратиборској долини и њеним становницима, прича о младој контеси Хортензији. Ова бабичка нема везе са бабичком из лесковачке и заплањске котлине. Јер ова наша бабичка је сасвим друга бака, она која је у доба Турака дошла на један шумовити рид – чуку у време узимања данка у крви, како би спасила своје синове да их не одведу у јањичаре. Тако легенда тумачи настанак места Бабичко, које припада општини Лесковац.

Село Бабичка налази се на падинама Бабичке горе. А гора је, заправо, планина. Громадна. И претежно острвског положаја. Највиши врх је Крива бука на 1.059 метара надморске висине. А до Криве буке најлакше је доћи из правца Ниша, па преко Гаџиног Хана до Горњег Драговља, одакле креће стаза кроз Бабичку гору.

Бабичка је, иначе, мала баба. Али и она која је стара. Може да буде и мала и стара. А може да буде само мала или само стара. По истом принципу функционише и реч дедичка. Али у причи о Бабичкој гори нигде нема дедичке. А могао би да буде. Дедичка би, рецимо, могао да кува чај од борових иглица. На бабички начин. Поред много букви, по чему и сам врх носи име Крива бука (крива буква), Бабичка гора обилује јелама и боровима. Рецепт за чај од борових иглица добили смо од једног водича из Планинарског друштва „Трем 1810“, из Доњег Душника. Ово друштво традиционално организује акцију Успон на Бабичку гору „Крива бука 1059 мнв“, а у оквиру пројекта „Заплањски врхови“. Ове године било је то у суботу, 6. фебруара.

Што се тиче контесе, у заплањској верзији, то би могла бити принцеза од Драговља. Принцеза обилази изворе: Хајдучки кладенац, Гушави кладенац, Вучjа ливада, Доњи жил, Завратушка, Кривуље, Добре воде… Често седи на балкону свога дворца и гледа у врхове Суве планине покривене снегом као шећерним прахом. И пије чај од борових иглица. Рецепт гласи: У хладну воду потопити борове иглице (само од врхова бора, млади изданци) и ставити на тиху ватру. Кад прокључа, оставити да одстоји још 15 минута. Потом процедити и додати кашичицу меда. Чај пити док је топао.

 

Пише Весна Тодоров

Фотографије Милка Јевтић Рајковић

 

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању