MOLBA UPUĆENA SPC
Da Teslu proglasi za sveca

„Visoko poštovani arhijereji Svetog Sinoda SPC,

predlažem Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i molim, da se na narednoj sednici Sinoda razmotri predlog za kanonizaciju Nikole Tesle i njegovo proglašenje za Svetitelja srpskog. Predlažem Sinodu SPC i da se 10. juli proglasi za verski praznik posvećen Tesli. Noć između 9. i 10. jula obeležavati u našim hramovima širom sveta duhovnim bdenjima i molitvama i praznovati u znak priznanja Teslinih dostignuća u oblasti nauke i duhovnosti”.

Ovaj predlog je uz potpisivanje peticije na godišnjicu smrti velikog naučnika, na Božić 2021. godine, Svetom Sinodu SPC uputio Nikola Lončar iz Filadelfije, predsednik Tesline naučne fondacije.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u parohijskoj kući pravoslavne Crkve Svetog Petra i Pavla, u selu Smiljanu, u Lici, gde mu je otac, prota Milutin, službovao. Kršten je već sledećeg dana. Detinjstvo je proveo u crkvi i porti i često je pomagao ocu u obavljanju službe. Šira javnost u SFRJ i svetu dugo nije znala da mu je otac Milutin bio ugledni prota, veroučitelj i nacionalni radnik prvog reda, kao i deda po majci Nikola Mandić, kao i njegov otac Toma Mandić. Ujak Toma Mandić je bio paroh gornjogračački i zrmanjski, a drugi ujak Nikolaj Petar Mandić, mitropolit dabrobosanski. Iz ugledne porodice Mandića izašlo je oko pedeset sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

„Da se Nikola Tesla nikada nije odrekao pradedovske vere pravoslavne i da se čitavog života molio Bogu, potvrđuje nam i vajar Meštrović, kome je Tesla tridesetih godina prošlog veka kazivao: ‘Ne molim se kao nekada, svake večeri na kolenima, ali je sve to u suštini isto’. Tesla je i drugima preporučivao religiju. Hrišćanstvo i budizam, verovao je, postaće najvažnije religije budućnosti”,  napisala je Margaret Čejni, autor najnovije Tesline biografije.

Kada se vladika Nikolaj Velimirović susretao sa Teslom tokom Prvog svetskog rata, ostala je zapamćena i priča o tome da je vladika upitao Teslu: „Da li ste Vi videli struju“?

„Ne“, odgovorio je Tesla, „ali  znam da postoji. To Vam je kao sa Bogom, iako ga niko nije video, svi znamo da postoji“.

Sam Nikola Tesla je u Americi bio kum Srpske crkvene opštine u Geri, na osvećenju Hrama Svetog Save 1938. Bio je i predsednik Srpske crkveno-školske opštine u Njujorku, koja mu svakog Božića, na dan kada je umro, daje pomen. Na taj dan jedan od najpoznatijih američkih listova „Njujork tajms” je napisao: „Umro je svetac nauke“.

Piše Marko Lopušina

Opširnije pročitajte u našem štampanom izdanju