ТУРСКА, АНКАРА
Дипломатски скандал због столице

Мушкарци уредно седају у позлаћене столице, скидају маске с лица, док жена стоји и запањено их гледа, мрмљајући себи нешто у браду. Јер, за њу – столице нема.

Сад, ми са Балкана се можда и не бисмо много потресли призором. Турска је то, жена и треба да двори, а ако мушкарци имају неке важне разговоре, да се склони у ћошак.

Међутим, Европљани, посебно они који се куну у Европску унију (ЕУ), кад су видели снимак са споменутим сценаријом потпуно су „одлепили“. Зар се тако понаша према дами и што је најважније председници Европске комисје (ЕК) Урсули фон дер Лајен?! Добро, од турског председника, домаћина састанка Реџепа Тајипа Ердогана се то могло и очекивати, али ‘зар и ти сине Бруте?!“ А Брут у овом инциденту је председник Европског савета Шарл Мишел, бивши белгијски премијер.

Истина, председница европске владе, како често називају ЕК, није остала да стоји бесконачно. Понуђено јој је да седне на кауч удаљено од Ердогана и Мишела три-четири метра, а наспрам турског министра спољних послова Мевлута Чавошогла. Који, опет, по дипломатском протоколу, у овом четвороуглу има нижи статус од Лајенове.

Фон дер Лајенова је „била очигледно изненађена, што можете видети и на видео-снимку“, рекао је њен портпарол Ерик Мамер након софа-гејта, како су новинари експресно назвали овај, за ЕУ, непријатни догађај, потврђујући незадовољство прве жене која је изабрана на чело ЕК. Мамер је додао да је европска лидерка требало да седи на потпуно исти начин као председник Европског савета и турски председник. Портпарол је за ову крајње неугодну, многи су је назвали и понижавајућу, ситуацију оркивио турске званичнике који су припремали собу за састанке.

Шефица ЕК је, уместо да инсистира на својој столици на правом месту, одлучила да оћути неумесни гест и учествује на састанку као да се ништа није десило. Али, „не правити проблем од нечега у јавности, није исто што и рећи да то нема никакву важност“, нагласио је Мамер.

Шеф турске дипломатије Чавошоглу је узвратио да се његова земља суочава са неправедним оптужбама, јер је Турска следила дипломатска правила о рангу званичника и покоравала се захтевима ЕУ око протокола на састанку.

Стручњаци су сагласни да у компликованом свету дипломатског протокола, Мишелова позиција надмашује Фон дер Лајенину. Када се ово двоје лидера заједно срећу са другима, Мишел бива први поздрављен и он води разговоре у име ЕУ. Реч је о ситуацији која за последицу има, без обзира што је реч о дами високог ранга у друштву, да прво руковање следује председнику Европског савета. Осим руковања, лидерима ЕУ се обично, не и увек, указује исто поштовање, појаснио је Жан Клод Јункер, Урсулин претходник на позицији шефа ЕК. Јункер је за  европски „Политико“ рекао да је и он понекад био отпремљен на кауч.

 

Приредила Милица Стаматовић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању