Увоз репродуктивног материјала
ДОНАЦИЈОМ ДО ТРУДНОЋЕ

Лепе вести стижу за све оне парове који једино путем донације могу да се остваре у улози родитеља. Србија ће почети са увозом репродуктивних ћелија највероватније ове јесени. И то најпре из Шпаније а касније и Данске.

Увоз полних ћелија обављаће се преко Националне банке полних ћелија, ткива и ембриона, и за сада ће бити на терет парова, док ће све остало бити о трошку државе, како је најављено из Министарства здравља. Процедура БМПО са донираним материјалом моћи ће да се обави у некој од приватних или државних клиника које имају уговор са РФЗО.

За сада је држава потписала Уговор са једном банком из Марбеље, у току су договори са још једном шпанском банком, као и са једном из Данске. Да желе да набаве репродуктивне ћелије из иностранства већ се изјаснило 68 парова за увоз јајних ћелија, и од тога 25 парова за донацију сперматозоида. За донацију се пријавило и 15 жена без партнера које ће по први пут моћи да обаве ову процедуру и постану мајке

Подсетимо, новим законом о биомедицински потпомогнутој оплодњи (БМПО) и Правилницима од 26. марта 2019. донација полних ћелија и ембриона је омогућена у Србији.

За парове суочене са тим проблемом ово је велико олакшање, поступак је поједностављен и свакако јевтинији, јер су до сада морали да одлазе у иностране клинике, пре свега у Чешку, Македонију или Грчку, где су за један покушај морали да издвоје између 6.000 и 8.000 евра. И на тај начин су се огромна материјална средства одливала из Србије. Према неким проценама струке, радило се о суми од преко 30 милиона евра годишње.

Како изгледа процедура донацијом, питали смо др Зорицу Црногорац, једну од наших водећих стручњака за стерилитет, чија је болница од 2009. године укључена у Национални програм БМПО који финансира држава. Управо је докторка Црногорац својевремено упутила иницијативу Министарству здравља да наша земља омогући донацију и формира своју Националну банку репродуктивног материјала.

– У Србији нема званичних података о броју парова којима је потребна донација, али се процењује да је то 20 одсто од укупног броја оних који се суочавају са проблемом неплодности. Разлога за донацију може да буде много. Са овим проблемом се суочавају жене преко 40 година старости које желе да се остваре као мајке, оне које улазе у превремену менопаузу, парови који су имали више неуспешних покушаја ВТО, жене које иза себе имају историју побачаја, лош квалитет јајних ћелија, непостојање одговора или слабог одговора јајника на стимулацију, наследне болести, непостојање јајника, хемотерапије или зрачења, азооспермија и друго. Зато мислим да је сјајна вест то што ће паровима бити омогућен увоз репродуктивног материјала, као и да ће саму процедуру моћи да обаве о трошку државе и у својој земљи, каже др Црногорац.

Пише: Бранка Ковачевић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању