Gejzerske noći u Sijarinskoj banji

O kosnicu turističke ponude opštine Medveđa čini banjski i manifestacioni turizam koji značajno podstiče manifestacija „Gejzerske noći“ jedinstvena u celoj Srbiji.

Radivoje Savić je osnivač i idejni tvorac „Gejzerskih noći“ koje su nastale 1998. godine u organizaciji MZ Sijarinska banja. Organizovanje manifestacije dalje nastavlja Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gejzer”, a pre četiri godine i turistička organizacija opštine Medveđa se uključuje u pripremu sada već tradicionalne manifestacije koja se ove godine održavala po 21. put.

Andrija Era Ojdanić je zapevao i otvorio manifestaciju, potom su gosti mogli da vide modnu reviju venčanica, a ostalih večeri u muzičkom delu programa nastupio je Bora Drljača, rok grupa „Light motive bend“, plesni klub „Step by step“ , zatim „Amadeus bend“, koji je održao koncert pred nekoliko hiljada mladih pored bazena Gejzer. U kulturno umetničkom delu programa nastupio je KUD „Slavuj” iz Gračanice, KUD „Razigrano kolo” iz Medveđe, pobednici takmičenja “Prvi glas Medveđe 2018” i duvački orkestri sa juga Srbije. Ovogodišnje „Gejzerske noći” organizovali su TO Medveđa i Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gejzer“ iz Sijarinske banje, a manifestaciju su ove godine podržali Skupština opštine Medveđa i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije.

Predsednik opštine Medveđa, doktor Nebojša Arsić rekao je da je glavni cilj da Sijarska banja bude aktuelna i prepoznatljiva turistička destinacija tokom cele godine, a

ne samo tokom letnje turističke sezone ili kao medicinsko- rehabilitacioni centar. Priroda je podarila maksimum, a na lokalnoj samoupravi je da stvori još jedan biser srpskog turizma, naravno uz pomoć Republike Srbije i napravi značajan turistički centar Srbije. U blizini Sijarinske banje je i istorijski lokalitet „Caričin grad” , nije daleko ni čuvena Đavolja varoš, a u blizini su Mrkonjski vis i Ćorov vodopad. Veliki broj posetilaca Sijarinske banje dolazi iz Vojvodine, a među njima je i Mira Pešić iz Novog Sada. Ovo joj je 23. godina u banji i oduševljena je prirodom i lekovitošću banjskih voda, kao i gostoprimstvom osoblja u hotelu „Gejzer”.

Nastavak možete pročitati u broju 3107.