Шарлот Вандермерш и Феликс ван Гронинген
ИНТЕРВЈУ

Ово је могла да буде једна епска прича о пријатељству за коју нико не би чуо. Али, имала је срећу да се нађе међу корицама књиге чувеног италијанског писца Паола Коњетија објављене пре седам година. Одмах је постала светски бестселер. Имала је срећу и да стигне у руке угледног белгијског режисера Феликса ван Гронингена који је од овог невеликог романа створио двоипочасовни еп о људима и природи. Тако су многи чули за „Осму планину“ коју је један амерички критичар описао као мешавину пустоливина Џека Лондона и драматике Елене Феранте.

Радња прати период од тридесет и више година пријатељства два човека. Почиње у детињству. Пијетро је син јединац у породици инжењера и учитељице, већи део живота проводи међу зидовима њиховог стана у Торину. На одмор одлазе у изнајмљену кућу у планинско село у Алпима које је драматично опустело последњих деценија: некада је имало 183 становника, а сада свега четрнаест. Међу њима је и једино дете, чобанин Бруно коме је дванаест година, баш као и Пијетру. Брунов отац ради на грађевинама, далеко од куће и није никада успео да успостави добар однос са сином.

Током боравка на планини, дечак из града схвата да она мења људе који бораве на њој. Почевши од његовог оца Ђованија. Пијетро схвата да, заправо, има два оца који се исто зову, изгледају исто, али се сасвим другачије понашају у граду и на планини. Ђовани је у граду досадан и строг отац, а на планини радознао и спреман за авантуру. Пијетро је потпуно збуњен планинским оцем, али није и Бруно, који са њим успоставља однос какав нема са сопственим оцем. Следећег лета дечаци настављају своје дружење, али једног лета Пијетро више не долази. Бруно чека, али онда схвата да је остао сам.

После петнаест година Пијетро се враћа на планину, затиче Бруна и, иако су се обоје променили, пријатељство се, наизглед, наставља. Одлучују да одају почаст недавно преминулом „заједничком“ оцу Ђованију тако што ће му испунити жељу коју је имао за живота – да изграде летњу кућу високо у планини. Али, време и удаљеност су учинили своје. Бруно остаје веран својој планини, док Пијетро креће да путује светом тражећи себе. Обојица су несрећни на свој начин и покушавају да помогну један другом, али…

Брачни пар Феликс Ван Гронинген (45) и Шарлот Вандерменш (49) су свој филм представили премијерно на Канском фестивалу где су дали интервју за наш лист. Шарлот је по вокацији глумица и повремено пише, а са мужем је већ заједно писала сценарио за филм „Слом сломљеног круга“ (2012) који је Феликса прославио ван граница своје домовине. То дело снимио је на холандском језику, потом је имао излет у амерички филм на енглеском језику са делом „Лепи дечко“ у коме је открио данашњу холивудску звезду – то је Тимоте Шаламе. Овог пута снимали су на италијанском језику.

 

Пише Срђан Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању