У царству древних ратника
ВИКИНЗИ НА ТВ КАНАЛУ

Најпре ћемо се 3. марта у две епизоде „Истините приче“ упознати са новим открићима у Норвешкој и преиспитати оно што знамо о нордијском племену ратника.

Потом ћемо недељу дана касније у једној епизоди „Изгубљеног краљевства“ бити сведоци откопавања викиншког брода, првог пронађеног после више од једног века, а током целог месеца моћи ћемо да се подсетимо онога што смо ранијих година сазнавали у емисијама као што су „Жртве Викинга“, „Последње путовање“, „Изгубљена викиншка војска“ и другим.

И за све оне који некако пропусте да савладају градиво, постоји поправни испит – последњег дана марта биће приказане све три премијерне епизоде одједном.

Доба Викинга трајало је од половине осмог до половине једанаестог века. Поморци различите прошлости и порекла имали су огроман утицај на историју раног средњег века не само Скандинавије, где су живели, већ и целе Европе. Готово да не постоји део Старог континента до кога нису стигли морима или рекама. Били су умешни трговци и занатлије, али су за собом остављали крваве трагове освајања и пустошења.

Напредак модерне опреме за истраживања довео је до нових открића  и сазнања о животу Викинга. Камере телевизије Виасат Хистори добиле су ексклузивно право да прате рад стручњака и археолога широм западне Европе где су пронађени бројни предмети и докази који бацају ново светло на успон и пад ових нордијских ратника.

Врхунац копања и потраге је проналазак викиншког брода Ђелстед у Норвешкој, чије је ископавање почело крајем јула 2020. године на локалитету Ђелхауген. Како су камере од самог почетка биле уз археологе, и гледаоци ће на крају сазнати што се десило са морнарима овог брода, како је грађен, која му је била намена, како је завршио свој радни век и чији се гробови, већ више од хиљаду година, налазе у његовој утроби.

Најмоћније викиншко оружје нису биле секире и мачеви већ бродови којим су умели рекама да прођу целу Русију и направе своје насеобине на данашњем Црном мору. Ишли су до Исланда и Северне Америке, опловљавали целу Европу и долазали у Средоземље. Брзо, спретно и одлучно. Вековима пре Колумба, Магелана и осталих мореплоаца чија открића славимо или проклињемо.

Зато је овај проналазак брода дугачког двадесет а широког пет метара, југоисточно од Осла, огромни археолошки подвиг. То место, где је испод наслага глине нађен брод, изграђен око 890. године, познато је као „гробље Викинга“ и на њему је пронађено много хумки и остатака древног начина живота у тој области.

 

Пише С. Јокановић

Опширније прочитајте у нашем штампаном издању